9 december 2017 Verslag van Alex
Sluit het jaar af in schaakcafé Hof van Holland

Het jaar 2017 loopt op zijn eind. Dat betekent dat het weer tijd wordt voor de jaarlijkse eindejaarsschaakavond van de Eerste Goirlese Schaakclub. En omdat kerst dit jaar op dinsdag valt, wijken we daarvoor uit naar de vrijdagavond. Schaakcafé Hof van Holland opent dit jaar de deuren op vrijdag 29 december.

Ons jaarlijkse open huis is traditiegetrouw een mooie gelegenheid om bij te praten met oude schaakvrienden of om nieuwe te maken. Ook niet-leden zijn van harte welkom, we willen ze op deze avond te laten proeven van het schaken bij EGS. 

Er wordt tijdens de eindejaarsschaakavond vanaf ongeveer 20.15 uur een snelschaaktoernooi georganiseerd, maar voor de minder gehaaste schakers is er ook de gelegenheid om een lange partij te spelen. Aanmelden is niet nodig, gewoon binnenlopen is mee (kunnen) doen. We hopen dat veel schakers voor deze gelegenheid naar Hof van Holland komen (voor wie het niet kent: Tilburgseweg 83, Goirle).

9 december 2017 Verslag van Alex
Twee partijen tegelijk: kat in het basque-je voor Robin

Wat is er nog vervelender dan een ingewikkeld toreneindspel met een pion meer/minder tot een goed eind proberen te brengen met nog maar een paar minuten op de klok? Nou… twee ingewikkelde toreneindspelen met een paar minuten op de klok. Tegelijk! Toch bleek Robin Verhoeven er behoorlijk bedreven in: hij mocht zaterdag een prijs in ontvangst nemen na afloop van het basque-toernooi van de Tilburgse SG King.

Bij basque speel je twee partijen tegelijk tegen dezelfde tegenstander, een met wit en een met zwart. Voor elke partij heb je 15 minuten pp. Hoe dat is? ‘Verwarrend’ komt waarschijnlijk het dichtst in de buurt. Klokken die ingedrukt worden bij het verkeerde bord. Zetten die gedaan worden door spelers die helemaal niet aan zet zijn. Om nog maar over de fouten en foutjes óp het bord te zwijgen.

Vier spelers van EGS namen deel aan dit schaakfestival dat, dat moet ook gezegd, ook erg amusant was. Na een voorronde troffen drie EGS-deelnemers elkaar in finalepoule 3 (geen schande als je weet dat er grootmeesters als Sipke Ernst en Twan Burg meededen – en die wonnen het toernooi ook nog eens niet (winnaar werd IM Stefan Kuijpers)). In die poule kwam Robin boven drijven als winnaar, Alex van Lanen werd derde, Rick van Loy vijfde. En de finale tegen de winnaar van de andere poule 3, Jimmy Geboers, wist Robin ook nog eens te winnen (in beide partijen kwam op het bord… een toreneindspel).

Bram van de Vrande belandde één niveau lager. Hij greep nét naast een finaleplek op het vierde niveau door, jawel, een toreneindspel te verliezen dat op zeker moment remise leek te worden. Zo finishte hij tweede in zijn poule.

8 december 2017 Verslag van Robin
EGS B valt in herhaling

Maandag 4 december speelde EGS B de belangrijke wedstrijd tegen De Drie Torens B. We stonden samen bovenaan, maar zij hadden een wedstrijd minder gespeeld. Bij winst zouden we nog een heel goede kans maken op het kampioenschap, maar anders hebben we het niet meer in eigen hand. Voor het eerst sinds 9 wedstrijden in de avondcompetitie konden we niet het vaste team opstellen. Bram was verhinderd, dus viel Pascal een keer in.

Pascal speelde tegen zijn angstgegner Ernest van Moorsel, waar hij in het verleden al een aantal keer tegen heeft gespeeld, maar nog nooit van heeft gewonnen. Daar wilde hij verandering in brengen en ging zoals altijd meteen in de aanval. Ernest leek het te kunnen verdedigen, maar Pascal kon toch afwikkelen naar een eindspel met een pion meer en dat speelde hij prima uit.

Jasper mocht tegen Peter Paul van der Schoot, die de afgelopen jaren wel eens met het GOK heeft meegedaan. Jasper wist in de opening een pion te pakken, maar daardoor kreeg hij wel een enorme tegenaanval over zich heen. Deze druk werd toch te veel en Jasper moest een stuk geven. Later kwam daar nog een stuk bij en daarmee waren de kansen op remise wel verdwenen: 1-1

Pieter kwam met wit goed uit de opening. Hij zette een goede koningsaanval op waarbij hij een kwaliteit offerde. Dit leek goed, maar de zwarte koning kon nog ontsnappen richting de damevleugel. Hiermee waren alle dreigingen gepareerd en kon Pieter de materiële achterstand in het eindspel niet meer ongedaan maken: 2-1 voor de Tilburgers.

De winst zat er dus weer niet in, maar Robin kon er nog wel 2-2 van maken. Hij maakte een fout waardoor de tegenstander een stuk kon winnen. Dit leek echter veel compensatie op te leveren en daardoor pakte hij het stuk (onterecht) niet. Robin bleef zo in de partij en wist zijn stukken langzaam actiever neer te zetten. Nadat wat stukken werden geruild, won hij een toren en daarmee ook de partij.

Zo speelde EGS B voor de derde keer op rij met 2-2 gelijk, maar doordat wij de bye pas in de laatste ronde hebben, staan we voorlopig nog wel bovenaan.

27 november 2017 Verslag van Henk R.
EGS haakt af

EGS speelde op 25 november in Cinecitta  in Tilburg tegen Stukkenjagers 4. Het Goirlese team dat twee jaar op rij de titel in de Promotieklasse van de NBSB nipt miste, moest winnen om in de buurt te blijven van de leiders Waalwijk en Stukkenjagers 4.

Lage borden brengen EGS op achterstand

Coach Henk Renders moest het doen zonder de vaste derde bordspelers Robin Verhoeven en Pascal Graafmans. Rick van Loy wist vrij snel te winnen. Daarna haperde de EGS-machine op de lagere borden. Bart Plasmans beleeft een minder seizoen en verloor zijn partij. Erik Hamers, tot nog toe ongeslagen in de Promotieklasse dit seizoen, werd overspeeld door Guus Vermeulen, oud-lid van EGS. Ard van Beek worstelde zich  naar een moeizame remise. Anderhalf uit vier op de lage borden, betekende dat de vier eerste borden  drie uit vier moesten opleveren.

Twee uit twee aan eerste borden

Aanvankelijk leken de topborden  EGS nog op winst te kunnen brengen.  Bram van Huijgevoort en Alex van Lanen konden sterkere stellingen ombuigen naar winst. Jasper van Dalen ging na een goede partij onderuit. De winst voor EGS moest aan bord 1 door Thomas Kools veilig gesteld worden. Dit bleek toch lastig te zijn. De topscorer van EGS met een ELO-rating boven de 2.100 staat de laatste rondes even droog. Uiteindelijk zat er ook geen remise meer in en ging EGS met 4,5 – 3,5 onderuit.  

Titelaspiraties in ijskast

De titelaspiraties kunnen nu definitief de ijskast in. Het linkerrijtje halen op het einde van het seizoen, wordt het nu bijgestelde doel.

 

EGS 2 ook onderuit

EGS 2 speelde eveneens in Cinecitta tegen Stukkenjagers 6 in de Tilburgse  schaaktempel.

Mooie overwinningen Kools, Elswijk  en Couwenberg

Ben Elswijk, na een zware blessure lang uit de roulatie, won vrij gemakkelijk: zijn tegenstander liet zich al snel verrassen door een vork en kwam een toren achter. De EGS-ers leverden goed tegenspel maar kwamen in de finale toch te vaak te kort. Verliespartijen voor Nico Dignum, Matthijs Muis  en Frans Leijtens werden gecompenseerd door mooie overwinningen van Jasper Kools en Pieter Couwenberg. De dertienjarige Matthijs speelde een moedige partij  tegen een tegenstander die ruim vier keer ouder was dan hijzelf. Zoiets komt alleen in de schaaksport voor.  

Spektakel aan eerste bord

Teamleider Bram v.d. Vranden speelde sterk op het eerste bord maar ging na een remisevoorstel alsnog onderuit. Maarten de Wit stribbelde nog lang tegen om het gelijkspel binnen te halen maar had eerder in de partij al te veel averij opgelopen om het eindspel succesvol af te ronden.  Stukkenjagers 6 – EGS 2:  5-3.


….. en Rob heeft weer een paar foto’s gemaakt.

17 november 2017 Verslag van Robin
EGS B wint niet, maar staat wel eerste

Afgelopen dinsdag stond alweer de derde ronde van de avondcompetitie op het programma. Na het gelijkspel in Oisterwijk moesten we winnen tegen DSC B om een grote kans te blijven houden op het kampioenschap in klasse C2. Dit zou geen probleem moeten zijn met gemiddeld 150 ratingpunten meer, maar ook deze avond bleek weer dat rating niet heel veel zegt.

Het begon goed met een snelle overwinning van Robin. Hij speelde Russisch, waarop de Dongense teamleider besloot zijn paard te offeren op f7 in zet 4. In het algemeen is dit geen goed offer, maar als zwart niet weet wat hij moet doen, is het toch lastig te verdedigen. Robin wist de eerste paar zetten, maar daarna kreeg wit één kans op erg goed tegenspel. Deze pakte hij niet en daarna was het makkelijk om het stukvoordeel in winst om te zetten.

Het werd zelfs 2-0 toen Bram met wit voor een punt zorgde. Na een rustige opening ging hij vol in de aanval op de koningsvleugel. Het enige probleem was dat zijn pion op f5 zijn eigen loper blokkeerde. Daarom speelde hij zijn paard naar e6, die zijn tegenstander er meteen afsloeg, waarna Bram met zijn f-pion terug kon slaan. Nu konden wel alle stukken aan de koningsaanval meedoen, waardoor het snel afgelopen was.

Met de 2-0 stand hadden we nog maar een halfje nodig, maar dat zat er niet meer in. Ook bij Jasper werd de f-lijn opengegooid, maar in dit geval was het de speler van DSC die een koningsaanval inzette. Jasper had zijn loper nog op c1 staan met zijn toren op a1, waardoor hij niet met al zijn stukken kon verdedigen. Zwart speelde dit foutloos uit, gaf Jasper geen kans terug te komen in de partij en maakte zo de aansluitingstreffer.

Ook Pieter moest het actieve spel aan zijn tegenstander laten. Hij probeerde zich er nog uit te redden, maar de witte activiteit kon toch worden omgezet in een kwaliteitsvoorsprong. Daar had Pieter weinig compensatie voor en even later was een dame ruil niet meer te voorkomen. Zo verdwenen de kansen op remise definitief en was de 2-2 een feit.

Ondanks dit puntverlies staan we nog wel gedeeld bovenaan. We zitten in een poule met 7 teams, dus elke ronde heeft iemand een bye. Hierdoor heeft onze grootste concurrent De Drie Torens B pas 2 wedstrijden gespeeld, maar die hebben ze wel allebei gewonnen. Volgende ronde nemen we het tegen hen op, dus bij winst maken we nog steeds een grote kans op het kampioenschap.

15 november 2017 Verslag van Maarten
Regio en Avond, Uit en Thuis, resultaat is hetzelfde

Donderdag 9 november startte het nieuwe seizoen van de regiocompetitie voor EGS met de uitwedstrijd tegen De Wilde Dame. En zoals dat heet: uit tegen DWD, altijd lastig. En de avond begon zo goed met een snelle winst van Maarten op bord twee die met behulp van een desperadopaard, een bluf- en een plofzet op zet dertien zijn tegenstander mat zette.

Helaas was dat het enige positieve qua uitkomst en -slag van de avond. Bram, Nico en Rob lieten zich op verschillende manieren door hun respectievelijke tegenstanders verschalken zodat de eindstand DWD-EGS 3-1 werd.

Op donderdag 4 januari is het En Passant uit, ook altijd lastig.

Dinsdag 14 november was het alweer ronde drie van de avondcompetitie en speelde EGS A thuis tegen Eindhoven A dat met een op papier sterker team naar Goirle was afgereisd. 

Na een halfuur spelen waren drie van de vierpartijen tien zetten ver en eentje was al bij zet 18: de partij op bord twee van de jarige Pascal. Die was in een wild-west stelling terecht gekomen waarbij hij, helaas, een zet later de beperkte activiteit van een eigen mustang over het hoofd zag, daardoor een stuk verloor en daarmee de partij. 

De tegenstander van Alex, we zijn bij bord drie aangeland, ging zeer rap door zijn tijd heen, een uur voor de eerste veertien zetten. Dat kan dan grosso modo twee dingen beteken: paniek of plan. Uiteindelijk was het geen paniek en moest Alex lijdzaam toezien hoe zijn tegenstander steeds beter in zijn spel kwam. Tussenstand EGS-Eindhoven 0-2

Thomas, op het eerste bord, speelde weer eens een triple S partij (Standaard Strategisch Schuiven) waar niet veel mensen kaas van hebben gegeten. Helaas voor Thomas was zijn tegenstander een kaasliefhebber en kwam hij (Thomas) langzaam steeds slechter te staan, zonder uitzicht op grote verbetering.

Ondertussen speelde Bart een partij waar op enig moment het opgekomen legioen geen cent (meer) voor gaf: een open stelling en geen borstdekking voor de koning anders dan een dubbelpion op de h-lijn. Desalniettemin wist Bart langzaam het initiatief naar zich toe te trekken om via een kleine kwal een echte kwal voor te komen. Deze kwal had flink gemene tentakels en wist een pionnetje naar de overkant te begeleiden, voldoende voor de (enige) winst.

Eindstand EGS A – Eindhoven A 1-3

Omdat er zeven teams in poule C1 zijn speelt ieder team zes van de zeven rondes. Omdat EGS vrij heeft/is in ronde 7, zijn wij nu halverwege de competitie beland. En ondanks twee verlies- en een winstpartij staat EGS nu derde in de poule. De volgende wedstrijd, 12 december uit tegen De Combinatie, zal meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de positie in poule C1.

 

11 november 2017 Verslag van Thomas
EGS-HMC: Een thuiswedstrijd in Den Bosch

Het voordeel van spelen in het Bekerteam is dat het zetten van nieuwe records vanwege het lage aantal deelnames van onze club aan de NBSB-beker nogal eenvoudig is. Vrijdag 10 november was het namelijk weer tijd voor de vervolging van onze bekercampagne en wel tegen en in Den Bosch, waarbij we voor het eerst voorbij de tweede ronde zouden kunnen reiken. Voor zover je daar als 20-jarige nostalgisch over kunt worden, wekte de locatie van HMC toch (goede) herinneringen op aan de tijd dat de jongsten in het bekerteam nog jeugdtoernooien speelden. Na een hartelijk ontvangst en het uitwisselen van de opstellingen bleek dat we in den Bosch op papier een team troffen dat van vergelijkbare sterkte was. Onze equipe (Thomas, Rick, Pascal en Robin) zou dus flink aan de bak moeten om hier een resultaat weg te slepen.

Na de poging op een synchroonstart was mislukt schoot de partij van Pascal op bord 3 uit de startblokken. In een opening die door het leven gaat als de Baltische opening won Pascal al gauw vrijwillig een pion en moest er vervolgens onvrijwillig nog eentje bijpakken. Even leek het erop dat de tegenstander van Pascal voor een zetherhaling te gaan door de dame die op pionnenroof was gegaan lastig te blijven vallen. Na echter lang over de stelling te hebben nagedacht besloot zijn tegenstander in volle gambietstijl de zwarte koning onder vuur te gaan nemen. Er kwam een paard vast te zitten op d7 waarna de bunker  rond de zwarte koning enkele zetten later was geslecht en de witte vlag kon worden gehesen: 1-0 voor HMC.

De wereld van de schaakopening is er een met veel curieuze dierennamen. Zo kan een beetje creatieve schaker zich wagen aan openingen als de vos, het nijlpaard, de pinguïn (de variaties op de pinguïn zal ik jullie besparen) en de Sleipnir. De twee zwartspelers op de bovenste borden besloten ook maar eens een grabbel te doen naar een van deze beestachtige openingen. Zo kwam Rick op bord 2 met wit een zwarte Leeuw tegen. Het leverde een interessant gevecht op tussen hem en de hoogst gerate speler van HMC. Hoewel Rick iets meer ruimte had, leek de zwarte stelling solide genoeg om niet voor echte problemen te komen te staan. Met veel stukken op het bord liet Rick zich in op een combinatie waarbij hij een kwaliteit gaf in ruil voor twee pionnen. Hoewel de praktische kansen op het oog wel goed waren, wist zijn tegenstander zijn damevleugelpionnenmeerderheid in beweging te zetten en een paard op d3 te parkeren. Dit bezorgde Rick zoveel hoofdbrekens, dat ook daar binnen afzienbare tijd de grap er wel af was: 2-0.

Op bord 1 had Thomas zich ondertussen teruggetrokken in een egel-stelling, een opstelling die vroeger ook bekend stond als het drie-rijen-systeem om redenen die geen uitleg behoeven. Zoals het vaak gaat in dat soort openingen leunt zwart achterover en hoopt dat hij niet mat gezet wordt of niet wordt weggedrukt door het ruimteoverwicht dat de witten stukken genieten. Het leek er even op alsof Thomas aan de verkeerde kant van de vergelijking terecht zou komen met een paard op g8 een koning op g7 en een groot deel van de witte armada op de koningsvleugel gericht. Naarmate de tijdnood naderde werd de stelling echter troebel en kwamen er allerlei tactische mogelijkheden in de stelling voor beide spelers. In deze zet liet Thomas zich in op een blufzet die goed voor hem uitpakte. Nu moet wel gezegd worden dat de weerlegging verstopt zat in een tijdelijk torenoffer van een paar zetten diep (aldus de computer). Deze blufzet stond Thomas toe om een kwaliteit te winnen zoals in de volgende stelling:

Stelling uit Mostertman-Kools na 31. Le2.

Idealiter zou ik in deze stelling met Pf2+ een aftrekaanval lanceren op de dame, ware het niet dat Hare Majesteit het paard zelf onschadelijk kan maken. Daarom lokken we de koning maar het veld in zodat het idee wel werkt. Dit wordt bewerkstelligd met de zet 31. … – Lxg2+. Dit leidt de volgende geforceerde variant in 32. Kxg2 – Pe3+, 33. Kh3 – Dxh4+, 34. Kxh4 – Pxf1. De crux hier is dat wit noch met de toren (de loper komt ongedekt te staan), noch met de loper (de toren op e1 komt ongedekt te staan) eigenlijk goed kan terugslaan, waardoor Thomas met een kwaliteit meer achterbleef. Hierna konden de torens het karwei konden afmaken in het eindspel: 2-1.

Hoewel de wedstrijd formeel al was verloren als gevolg van wegstreepresultaten, was Robin op dat moment nog druk bezig te proberen een eindspel met een kwaliteit minder te houden. Na een wat vreemd ogende opening waarbij zwart in het Siciliaans een loper op b7 had geplant was de stelling lange tijd in een soort dynamisch evenwicht. Hoewel de details me zijn ontgaan wist de tegenstander van Robin langzaam maar zeker de druk op te voeren en net toen Robin de stelling in wat veiliger vaarwater leek te krijgen liep hij in een gemene val van zijn tegenstander met als gevolg het eindspel met een kwaliteit minder. Hoewel Robin er nog alles aan deed om het tij te keren gaf zijn tegenstander geen krimp meer: 3-1.

Alles in ogenschouw nemend kan niet gezegd worden dat aan de overwinning van HMC iets af te dingen valt. Volgend jaar zal ons bekergezelschap maar weer moeten proberen de tweede ronde door te komen. Ik wil iedereen bedanken die zich dit jaar heeft ingezet voor het Bekerteam en volgend seizoen horen jullie weer van me (over de beker).

4 november 2017 Verslag van Alex
EGS 1 en 2 samen ten onder

EGS 1 en 2 hebben zaterdag een fameus staaltje synchroonschaak ten beste gegeven. Allebei eerst op voorsprong, dan die voorsprong zien veranderen in een achterstand en het op de laatste borden niet goed kunnen maken. En dan ook nog eens allebei uitkomen op 3-5. Je zou er haast trots op zijn, ware het niet dat het wel twee nederlagen zijn. O ja, de ontvangers van de matchpunten waren Eindhoven 2 en De Vughtse Toren 2.

Het goede nieuws bij EGS 1: de terugkeer van Jasper van Dalen in de opstelling. En op karakteristieke wijze zette hij een aanval op die niet helemaal foutloos was, maar wel zo complex dat de tegenstander de oplossingen niet vond: 1-0. Alex van Lanen consolideerde met een eeuwig schaak-remise.

Helaas was dat wel zo’n beetje al het goede nieuws. Ard van Beek en Robin Verhoeven gingen de mist in in gewonnen, of toch op zijn minst duidelijk betere, stellingen. En op het topbord moest Thomas Kools zijn tweede nul op rij slikken.

Aan de resterende drie borden verzandden de partijen in drie remises. Rick van Loy had zijn kenmerkende gooi-en-smijt-stijl ingeruild voor een Bram van Huijgevoort-imitatie van jewelste. Zwakke dubbelpionnen, het loperpaar, een gecentraliseerde koning in het eindspel… het zat allemaal in de fraaie partij. Maar uiteindelijk bleek het plusje niet genoeg voor een zege. Bram van Huijgevoort zelf kwam nooit tot een plusje, maar ook niet tot een min: ook hier een puntendeling. En Bart Plasmans hield nog knap een dame-eindspel met een pion minder in balans, maar daar had het team weinig aan: 3-5 dus.

EGS 2 stond in een mum van tijd 2-0 voor. Frans Leijtens was foutloos tegen de onzichtbaar gebleven achtste Vughtenaar. Nico Dignum kon wel een tegenstander de hand schudden en terwijl sommige clubgenoten nog in hun openingstheorie zaten een tweede keer (om de felicitaties in ontvangst te nemen).

Helaas volgden ook hier de nodige nullen. Ton Krugers, Pieter van der Pluijm, Jasper Kools en Rob van Esch redden het niet. Tussen de bedrijven door deed teamcaptain Bram van de Vrande nog wel wat terug, waarmee het 3-4 werd en alle druk op de schouders van de jongste EGS-er lag. Matthijs Muis speelde een sterke partij en had de gelijkmaker op de slof, maar vond in het woud van varianten helaas niet de winnende. Ook hier 3-5 dus.

En Rob heeft weer fotoos gemaakt..

4 november 2017 Verslag van Alex
Het dappere pionnetje van Erik Hamers; hoe loopt het af? UPDATE: nou zo dus!

Schaakpartijen draaien meestal om dames en torens, en natuurlijk altijd om de koning. De pion staat er zo op het oog vaak maar een beetje bij. Ze worden geruild om ruimte te maken of geofferd omdat ze in de weg staan. Maar soms is het zo’n onopvallend klein pionnetje dat een hoofdrol op kan eisen in een schaakpartij.

Bekend is het voorbeeld van de roemruchte Nederlandse grootmeester en schaakschrijver Jan Hein Donner, die een ode schreef aan een pion op a5. Het pionnetje had de hele partij aan de rand van het bord gestaan, terwijl de strijd (op het oog) in het centrum werd gestreden. Maar uiteindelijk bracht juist dit ‘mooi klein ding’, zoals Donner het noemde, de beslissing in het eindspel van Donners partij tegen wereldtopper Dragoljub Velimirovic.

Dan hebben we het over 1971 en spelers die toentertijd tot de top van de wereld behoorden. Voor Goirlese schakers is anno 2017 het hoogste niveau van Brabant het jachtterrein. En in de Promotieklasse, zoals die competitie heet, speelde Erik Hamers een fraaie partij in de wedstrijd van EGS 1 tegen De Raadsheer 1 uit Zundert. Ook hier was de hoofdrol weggelegd voor een klein pionnetje, op het oog verdwaald achter de vijandelijke linies en ten dode opgeschreven. Tot hij met een verrassende manoeuvre Erik de zege bezorgt. Een partij het naspelen waard.

Erik Hamers (EGS, wit) – Jorrit Havermans (De Raadsheer, zwart)

  1. e4 e6 2. d4 d5 3. e5 c5 4. c3 Pc6 5. Pf3 Ld7 6. Ld3 Tc8 7. O-O cxd4 8. cxd4 Pb4 9. Pc3 Pxd3 10. Dxd3 Pe7 11. Pb5 Pc6 12. Lg5 Db6 13. Tac1 h6 14. Lh4 a6 15. Pd6+ Lxd6 16. exd6

De structuur in de stelling is typerend voor de Franse opening. In grote lijnen moeten beide spelers hier nog op bekend terrein zijn geweest. Met de laatste ruil belandt de witte pion op d6, omgeven door zwarte tegenstanders. Het lijkt op de lange termijn moeilijk te worden voor wit om deze ver opgerukte pion voldoende te verdedigen. Dat is ook de gedachte van zwart, die van het witte pionnetje zijn voornaamste aanvalsdoel maakt. Maar hij komt voor een verrassing te staan.

16… Pa7 17. Da3 Txc1 18. Txc1 Pb5

Zie de stelling in het diagram. Het idee achter de laatste zet van zwart: de dame wordt aangevallen, als wit die dame wegzet kan zwart het pionnetje oppeuzelen. De volgende, beslissende, wending had hij niet aan zien komen. Ziet u hem (zoals Erik) wel? Wit speelt en wint.

UPDATE:

We zullen jullie niet langer in spanning laten. De fraaie slotcombinatie begint met een torenoffer, waarna het pionnetje zijn hoofdrol opeist en de koning naar het fatale veld d7 lokt.

  1. 19. Tc8+ Lxc8 20. d7+ Kxd7 21. De7+

Zwart geeft op. Na 21… Kc6 staat hij mat na 22. Pe5!

1 november 2017 Verslag van Maarten
EGS A: De Avondcompetitie is soms duister en niet aangenaam

Op 24 oktober stond de tweede ronde van de avondcompetitie voor EGS op het programma: uit tegen WLC B. Gezien het resultaat van ronde 1 werd er in enigerlei mate een resultaat verwacht. Niets was minder waar en alhoewel de ELO-cijfertjes zouden suggereren dat er een overwinning in het verschiet zou moeten zitten, stokten de radertjes.

Maarten speelde op bord 4 een tactische schuifpartij met kansen aan beide zijden, maar hij verhikte zich -dat is geen Nederlands- maar beschrijft het missen van een groot-voordeel-behalende zet door zetoverhethoofdziening aardig; 1-0 derhalve. 

Bart’s partij (bord 3) wordt behandeld op de WLC-site en de conclusie is dat een paar onnauwkeurigheidjes hem fataal werden: 2-0

Pascal op bord 2 was ondertussen bezig een vijandige toren van de zevende rij weg te jagen en belandde vervolgens in een eindspel met veel pionnen die iedereen in de weg stonden, remise en de teamwinst voor WLC.

Zoals wel vaker speelde Alex op bord 1 de beste partij en wist na een afgedwongen onnauwkeurigheid van zijn tegenstander op zet 40 zijn tegenstander tot opgave te dwingen. Eindstand WLC B – EGS A = 2,5-1,5.

Gek genoeg is dit resultaat goed voor een tweede plaats in de stand in de competitie; er zijn inmiddels vier (van de zeven) teams die een keer hebben gewonnen en een keer hebben verloren en dan geven de bordpunten de stand aan.

De wedstrijd vanuit WLC perspectief: http://www.svwlc.nl/uncategorized/winst-voor-beide-avondteams/

Volgende confrontatie is op dinsdag 14 november thuis tegen een oude -sterke- bekende: Eindhoven A.

10 oktober 2017 Verslag van Alex
EGS laat steekje vallen in Zundert, EGS 2 verliest bij RSG

Het eerste team van de Goirlese schaakclub EGS is het seizoen gestart als favoriet voor de titel in de Promotieklasse van de Noord-Brabantse Schaakbond. De Promotieklasse is de hoogste klasse van de NBSB. De Goirlenaren waren naar Zundert getogen om in dit bloemencorsodorp met de bloemen naar Goirle terug te keren. De werkelijkheid bleek iets weerbarstiger.

Jasper Kools deed op bord acht al snel een zwakke damezet die ertoe leidde dat hij diverse gedwongen zetten moest doen. Vrij snel, na anderhalf uur, stond Goirle daarmee op achterstand. Erik Hamers wist na een knap torenoffer mat in vier zetten te bewerkstelligen. Met dit juweeltje voor analisten was de stand weer gelijk.

Thomas Kools met een ELO-rating boven de 2.100 speelde aan het eerste bord tegen Mitchell Matthijssen met een rating, die circa 450 punten lager was. De Zundertse captain Niek Oostvogels bleek voor een strategische opstelling aan het eerste bord gekozen te hebben. Voor Thomas Kools werd het helaas geen walk-over. Voor Matthijssen natuurlijk een schitterend resultaat tegen de Goirlese runner-up. Thomas Kools miste enkele goede voortzettingen en EGS stond ineens op achterstand met nauwelijks goede stellingen op de resterende borden.

Alex van Lanen, die Bram van Huijgevoort verving op het tweede bord, ging in overleg met team-captain Henk Renders remise in eerste instantie uit de weg. Het team kon geen half punt meer missen. Robin Verhoeven op het derde bord had een voordeeltje van een pion maar had zelf een dubbelpion. Een iets sterkere stelling viel niet te verzilveren. Remise dus. Alex van Lanen gaf daarna aan ook akkoord te gaan met remise: 3-2 voor de thuisclub. Rick van Loy was op bord vijf dit keer geen moment in gevaar al was het toch nog passen en meten om de winst veilig te stellen en De Raadsheer en EGS weer op dezelfde hoogte te brengen.

Pascal Graafmans speelde een complexe partij tegen Niek Oostvogels maar kreeg geen greep op de wedstrijd. De Zundertse formatie leidde weer met 4-3.
Op bord zes speelde Ard van Beek een moeizame wedstrijd. Een licht slechtere stelling was voor Ard geen reden op te geven. Zijn mentaal sterke instelling hield hem in de wedstrijd en leidde uiteindelijk nog tot een fantastisch eindspel waarin Ard de winst opeiste. De stand 4-4 deed recht aan de krachtsverhoudingen. De Raadsheer en EGS staan nu gedeeld tweede met een half bordpunt achterstand op Waalwijk.

Het tweede team van EGS moest het opnemen tegen het sterkste team van RSG uit Roosendaal. Een zware opgave, helemaal omdat de Goirlese ploeg met wat personele problemen kampte en niet in de sterkste opstelling aan de start kon verschijnen. De 6-2 nederlaag is daarmee voor een groot deel te verklaren.
Knap was wel de zege van de benjamin van het team, Matthijs Muis. En ook teamcaptain Bram van de Vrande wist zijn op papier veel sterkere tegenstander te vloeren. Helaas konden de andere zes EGS-spelers (Maarten de Wit, Pieter Couwenberg, Rob van Esch, Simon de Knegt, Ton Krugers en Thijs Spapens) dat voorbeeld niet volgen.

5 oktober 2017 Verslag van Thomas
D’n HilvarenBeker: EGS naar ronde 2

Ik hoop dat de lezer mij de woordspeling in de titel vergeeft, maar met een historisch recordpercentage spelers uit de gemeente Hilvarenbeek in één team (75%), kon ik me dit stukje gemeentechauvinisme niet ontzeggen. Hoe dan ook; Woensdag 4 oktober is ook het NBSB-bekerteam van EGS voor het eerst in actie gekomen. Met een team bestaande uit Rick, Jasper (Kools), Bart en Thomas was de taak om het viertal van De Stukkenjagers te verslaan. In Cinecitta, waar onze buren uit Tilburg hun thuiswedstrijden afwerken, traden we aan tegen een team waarvan we de leden dit seizoen met grote waarschijnlijkheid ook in de promotieklasse gaan aantreffen. Op papier in ieder geval een gelijkwaardige tegenstander. Saillant detail voorafgaand aan deze ontmoeting: vorig seizoen opende EGS ook het bekerseizoen tegen De Stukkenjagers en won bij 2-2 uiteindelijk door winst op een hoger bord.

Jasper was op bord 3 tegen Joost op ’t Hoog als eerste klaar. Hij verstapte zich in de opening met pionverlies tot gevolg. Hij ging desondanks niet ontdaan van opportunisme op zoek naar tegenkansen en nog bijna met succes. Toen Joost met zijn paard op a2 een pion ging verschalken leek het bijna alsof Jasper nog zou kunnen terugkomen tot een stelling met een zootje pionnen voor het paard, waarbij de partij nog een spookhuis zou kunnen worden. Zijn tegenstander kon echter met een goed geplaatste tegenaanval alle dreigingen van Jasper neutraliseren en tikte verder vakkundig het punt binnen : 0-1.

Gelukkig liet het antwoord niet lang op zich wachten. Rick hield iedereen behalve zichzelf voor de gek met een pseudo/quasi(?)pionoffer tegen Lex Karstens. Velen dachten dat hij die pion gezond achter zou komen, maar Rick liet zien dat hij zijn zaakjes prima op orde had. Vanuit deze materieel gelijke stelling sloeg de daaropvolgende witte koningsaanval niet echt door en kon Rick zijn zwarte stukken steeds meer verbeteren en toen hij met zijn actieve stukken wat pionnetjes begon op te pikken en wit met een soort schaakruïne achterbleef, was het punt snel binnen: 1-1.

Bart was er na een wat minder seizoen vorig jaar op gebrand om de eerste stap dit seizoen maar meteen goed te zetten. In de opening moest Bart tegen Kienfong Lie Kwie met zwart het centrum en het grootste deel van de ruimte op het bord aan zijn tegenstander laten. Dit witte ruimteoverwicht leek erg imponerend, maar Bart leek koeltjes het ruimtevoordeel te neutraliseren en wikkelde af naar een eindspel met beide een toren, een paard en 5 pionnen. Toen Kien daarin zijn toren even kwetsbaar opstelde was Bart er als de kippen bij om het initiatief naar zich toe te trekken. Vervolgens bleek zijn tegenstander, mede door de goede behandeling van het eindspel door Bart, niet in staat om de zeer nauwe remisemarge te bewaren en stonden we op 2-1.

Inmiddels was Thomas druk bezig te proberen een vroeg pionoffer van Ron de Veen te weerleggen. Penningen en aangevallen pionnen ten spijt wist Thomas zijn stukken uit de knoop te halen en een massa-afruil in gang te zetten, waarna een eindspel met Loper + 6 pionnen tegen Paard + 5 pionnen op het bord kwam. Omdat de loper van Thomas ook nog eens veel sterker was dan het paard van Ron kon ook hier nog een extra bordpuntje en de matchwinst worden binnengetikt: 3-1. Wat ons brengt tot een uiteindelijk goede overwinning van de bekerequipe van dit seizoen en bovendien de eerste bekerwedstrijd in de clubgeschiedenis die op bordpunten wordt gewonnen. Het volgende doel is om de tweede ronde door te komen om nog eens bekergeschiedenis te schrijven. U wordt op de hoogte gehouden.

3 oktober 2017 Verslag van Thomas
EGS A: Sterk uit de startblokken

Na een spannende slotfase van het vorige seizoen, mede met dank aan een belangrijke overwinning in de laatste ronde tegen De Baronie, mag het avond-vlaggenschip dit seizoen weer uitvaren in de eerste klasse van de avondcompetitie. Hoewel bijna alle tegenstanders dit seizoen anders zijn dan het jaar daarvoor, is het team in het geheel (Pascal, Bart, Alex, Maarten en Thomas) bij elkaar gebleven. De eerste wedstrijd in de zesdelige campagne van EGS A werd in ons eigen Hof van Holland afgewerkt tegen het viertal van H(elmond)SC A. Een team dat vers uit de hoofdklasse van de avondcompetitie was gedegradeerd en, gezien de ratings, een op papier geduchte tegenstander.

Halverwege de wedstrijd een blik op de borden werpen, gaf het beeld van twee teams die zeker aan elkaar gewaagd waren. Maarten was in een soort gesloten-centrum-structuur tegen Pascal Boudwijns aan het genieten van een klein beetje meer bewegingsruimte voor zijn stukken, maar hoe daar concreet gebruik van te maken was mij nog niet helemaal duidelijk. Alex was inmiddels op bord 3 druk bezig de witte centrumpionnen op de korrel te nemen, maar ook daar leek de balans nog niet erg verstoord. Pascal speelde tegen Paul van Asseldonk met een snelle opmars van zijn h-pion vol op de aanval, waarop zijn tegenstander terstond bij zijn tegenstoot in het centrum een kwaliteit offerde om Pascals koning in het centrum te houden met een bijzonder ingewikkelde en tijdrovende partij als gevolg. Op het bovenste bord was het spektakel nog iets verder te zoeken. Thomas had desondanks met de zwarte stukken wat druk op de ver naar voren gelopen witte damevleugelpionnen en wit kwam met zijn stukken moeilijk van de onderste rij af.

Naarmate de eerste tijdscontrole naderde begonnen de beslissingen te vallen als vliegen. Als eerste was Alex klaar. In een poging de stukken van Alex terug te dringen, overzag zijn tegenstander een mooie tactische mogelijkheid waarmee Alex zijn dame in de tegenstanders stelling kon parkeren. Toen deze dame als een soort veegmachine pionnen begon op te halen en de koning toch alweer onderweg was naar e1 hield zijn tegenstander het maar voor gezien: 1-0. Inmiddels had Thomas zijn ruimtelijk overwicht via een kwaliteitsoffer om weten te zetten in een duo vrijpionnen op e3 en d3 die niet meer op een fatsoenlijke manier konden worden gestopt: 2-0. Het volgende resultaat kwam van bord 2; Pascal wist van de tijdnood van zijn tegenstander gebruik te maken door hem een stuk te ontfutselen, waarna het pleit snel beslecht was: 3-0. Hiermee was de winst (licht verrassend) al binnen. Op het vierde bord wist Maarten de score niet verder uit te bouwen. Kleine kansjes werden door Maarten gemist en ook in het schaken geldt “als je hem zelf niet scoort, scoort je tegenstander wel.” Zijn tegenstander wist ergens een pionnetje te winnen en toonde zich daarna vaardig in het resulterende toreneindspel: 3-1.

Al met al een prima start voor de onzen tegen een team dat op papier een goede kanshebber is voor de titel. Op 24 oktober gaat het feest door; dan mogen we op bezoek bij WLC B.

27 september 2017 Verslag van Robin
EGS B begint seizoen met winst

Dinsdag 26 september was het weer zover: het nieuwe seizoen van de avondcompetitie ging van start. EGS B begon thuis tegen De Raadsheer C, een team dat zijn debuut maakte in de avondcompetitie. Wij zijn vorig seizoen gedegradeerd uit de 1e klasse zonder matchpunten en met slechts 3.5 bordpunten, dus het werd weer eens tijd dat we zouden winnen.

Robin kwam op bord 1 prima uit de opening en won al snel een pion en een heleboel tijd. Het zag er goed uit met ook nog een mooi loperpaar, maar de tegenstander kon tegenspel creëren over de c-lijn. Het voordeel verdween langzaam en het leek nog even helemaal fout te gaan, maar uiteindelijk namen beiden genoeg met remise.

Dit was voor ons geen ongunstige uitslag, want Pieter was goed uit de opening gekomen. Zijn dame was al snel de witte stelling binnengedrongen, waardoor die geen kans had om te rokeren. Dit stellingsvoordeel werd later omgezet in een materiele voorsprong en toen de tegenstander nog 9 zetten moest doen in 9 seconden was het wel gespeeld.

Ook Bram wist de winst binnen te slepen, maar daar kwam veel geluk bij kijken. De partij ging lange tijd gelijk op, maar in tijdnood kwam hij helemaal verloren te staan. Zijn tegenstander had ook last van de klok, waardoor hij besloot voor mat te gaan in plaats van de dame te winnen. Op zich geen slecht idee, maar het liep geen mat en zo stond Bram niet een dame achter, maar een stuk voor. Toen geloofde de tegenstander het wel en was de teamwinst binnen: 2.5-0.5.

Jasper kreeg met wit in de opening al snel een paard op h1, wat meestal toch niet heel handig is. Uiteindelijk wist hij het aanvallend spel van zwart te verdedigen en kon hij met een pion meer het eindspel in. Na wat geschuif kon zijn a-pion doorlopen en daarmee was de wedstrijd afgelopen: 3.5-0.5.

Zo hebben we dus het aantal bordpunten van vorig seizoen in 6 wedstrijden al in 1 wedstrijd geëvenaard. Een goed begin van de jacht op het kampioenschap, maar we hebben nog een lange weg te gaan, want er komen nog 3 tegenstanders die qua speelsterkte redelijk gelijk zijn aan ons. Op 26 oktober spelen we de volgende ronde in Oisterwijk.

 

18 september 2017 Verslag van Henk R.
EGS verliest in Turnhout

EGS speelt al ruim acht decennia vriendschappelijke wedstrijden tegen de schaakclub TUSK uit Turnhout. Sterker nog, de eerste twee wedstrijden van EGS midden dertiger jaren, werden gespeeld tegen TUSK.

De traditionele wedstrijd werd dit jaar op 15 september gespeeld in café St. Pieter op de Markt in Turnhout.

Mix talent en routine

Beide teams hadden een mix van jong talent en routiniers op de been gebracht. EGS staat bekend om haar goede jeugdafdeling maar TUSK overtreft de Goirlenaren op dit moment als het de kwaliteit van de jeugd betreft. Een bloeiende jeugdafdeling bleek haar vruchten af te werpen tegen   EGS.

Een vriendschappelijke wedstrijd is een uitgelezen gelegenheid om jonge spelers als Matthijs  Muis en Jihun Zang te laten debuteren op dit niveau.  De dertienjarige Matthijs wist zelfs te winnen, terwijl Jihun Zang een verdienstelijke partij speelde.

Kools verslaat Demondt

Thomas Kools, de enige basisspeler van EGS 1 die van de partij was, wist op het eerste bord fraai te winnen van Yves Demondt, een boegbeeld van TUSK. Pieter Couwenberg op bord 2 behaalde een knappe remise tegen  Eddy Vanderberghe. Op de borden drie tot en met zes verloren Ruud Licht, Peter Ansems, Henk Renders en Jaap Touw. Sjeng Houben, die in België woont en vaak aantreedt  tegen TUSK-spelers, kon zijn ervaring omzetten in winst. Opmerkelijk waren  de overwinningen van Francois Brock en Ton Krugers. Daarmee was de koek op voor het Goirlese vijftiental: met 9,5 -5,5 hielden de gastheren de punten in de Kempen. 

 

UITSLAGEN

Yves Demondt – Thomas Kools 0-1
Eddy Vanderberghe – Pieter Couwenberg ½ – ½
Luc Jansen – Ruud Licht 1-0
Paul Orjui – Peter Ansems 1-0
Guy Broeckx – Henk Renders 1-0
Anouck Goossens – Jaap Touw 1-0
Dusty Bracke – Sjeng Houben 0-1
Ansdrei Sazenov – Vida Kokotovic 1-0
Peter Wouters – Frans Leijtens 1-0
Xander Gijsels – Rob van Esch 1-0
Peter Loshko – Francois Brock 0-1
Emily Vekemans – Ton Krugers 0-1
Mats Wouters – Matthijs Muis 0-1
Dries Deege – Yihun Zang 1-0
Oscar Smolders – Haico Janssen 1-0
     


….. en Rob heeft 28 foto’s gemaakt.

17 september 2017 Verslag van Henk R.
EGS start seizoen met zege

Jongste EGS 1 ploeg ooit

Op zaterdag 16 september opende EGS 1 het seizoen met een thuiswedstrijd tegen Baronie 2.  Baronie kwam met een zeer ervaren ploeg naar Goirle, terwijl EGS het jongste team in de buitencompetitie uit haar geschiedenis achter de borden had geplaatst.  

Geen overtuigende start

Non-playing captain Henk Renders miste vier basisspelers.  Bram v.d. Vrande debuteerde  in het eerste team van de Goirlenaren. Van de Vrande hield de partij twee uur in evenwicht maar moest de eerste nul voor EGS incasseren. Jasper Kools speelde een aanvallende partij maar kon deze niet afronden naar winst en accepteerde een remise. Rick van Loy, eind augustus nog de beste EGS-er in het zware driedaagse GWK,  kon niet imponeren en verloor zonder uitzicht op meer gehad te hebben.  Erik Hamers maakte dankbaar gebruik van een fout van Kapitany en zorgde daarmee dat de aansluiting behouden bleef. Anderhalf uit vier op de laatste vier borden is te weinig voor het ambitieuze EGS 1.

Eerste borden sterk

De eerste vier borden zouden drieënhalf tegen een half punt opleveren. Robin Verhoeven op het derde bord speelde een solide partij maar zag geen winstmogelijkheden, zodat ook hij een remise accepteerde: 2 -3 in het voordeel van de gasten uit Breda.

Van start als titelkandidaat

Na  een tweede plaats in 2016 en derde in 2017 is EGS dit seizoen titelkandidaat. Een nederlaag tegen een club die geen medetitelkandidaat is in de eerste ronde, zou veel roet in het eten gooien van de titelpretendent. 

Ard van Beek speelde positioneel een ijzersterke partij en kon gelijkmaken. Met 3-3 en Thomas Kools en Bram van Huijgevoort  aan respectievelijk bord 1 en 2 nog in de strijd werd het een spannende finale. Thomas Kools die met zijn rating van 2.105 eerste bordspeler van EGS 1 is geworden, had een sterke doch complexe stelling. Uiteindelijk vond hij de opening naar winst.

Bram van Huijgevoort leek in een vlakke stelling naar remise te spelen maar wist het volle punt binnen te halen. Met de eindstand 5 – 3 loopt EGS 1 geen averij op in de eerste ronde.