24 augustus 2015 Verslag van Alex

Jeugdafdeling van EGS staat in de startblokken voor nieuw seizoen

Het jeugdschaak van EGS gaat vrijdag 4 september weer van start in Wijkcentrum De Wildacker

We beginnen natuurlijk weer met ons inlooptoernooi waaraan alle kinderen die kunnen schaken mogen meedoen.

Dus neem gerust vriendjes en vriendinnetjes mee en schrijf je om 18.45 in.
Het begint om 19.00 uur tot 20.15 uur.
Vrijdag 4 sept zullen we 4 ronden spelen en vrijdag 11 september nog 3 ronden + de prijsuitreiking.
We zullen ook onze deuren openzetten om nieuwkomers kennis te laten maken met het jeugdschaak in Goirle.
Zij krijgen tot de herfstvakantie de tijd om te snuffelen of schaken bij hen past.

Schaaklessen
Daarna beginnen we met de schaaklessen.
Beginners starten weer met stap 1.
Kinderen die stap 1 diploma hebben gehaald, stromen door naar stap 2 en zo verder.

Graag zien we jullie op 4 september bij het EGS inlooptoernooi voor kinderen.


28 augustus 2015 Verslag van Alex

GWK 2015 onderweg!

Het Goirles Weekend Kampioenschap 2015 is onderweg. Lees er alles over op de speciale sectie op onze website!

30 augustus 2015 Verslag van Alex

Bram van den Berg volgt Mees van Osch op als GWK-winnaar

Het hele toernooi zweefde er een engel boven het hoofd van Bram van den Berg, toernooiwinnaar van de tweede editie van het Goirles Weekend Kampioenschap. Niet spreekwoordelijk, nee letterlijk: in de sfeervolle kapel van cultureel centrum Jan van Besouw prijkte aan de muur boven bord 1 (waar Bram het hele toernooi speelde) een schildering van een engel die de deugd 'eenvoud' aanprijst. En eenvoudig was de zege van Bram van den Berg, of tenminste... dat leek ie. 

Na vier zeges had Bram aan twee remises op zondag genoeg om ongedeeld eerst te worden tijdens het GWK 2015. Hij volgt daarmee Mees van Osch (De Toren Arnhem) op. Hij leek in zijn zes partijen nooit echt in de problemen te komen. Maar toch baalde de toernooiwinnaar achteraf nog een beetje ook: in de laatste ronde (remise tegen Pieter Verhoef) had Bram een combinatie gemist die tot stukwinst had geleid.

De ongedeelde tweede plaats werd opgeëist door de jonge Zeeuw Bas de Feijter (SV Landau Axel). Hij won in de allerlaatste partij van het toernooi van Bob Jansen, de nummer twee op de plaatsingslijst, die daarmee terugzakte tot een teleurstellende plek in de middenmoot. De derde plek werd gedeeld door vier spelers; Pim Blijlevens, Pieter Verhoef, Ruud van Meegen en Charlie Tang. Vooral van die laatste, dispensatiespeler die op basis van zijn rating eigenlijk in de B-poule had moeten spelen, een prestatie van formaat.

Die B-groep werd een prooi voor Joep Peeters. Na vijf overwinningen nam de speler van HSC Helmond in de laatste ronde het zekere voor het onzekere en kwam een snelle remise overeen met Hans Remmers. De zege die William Gijsen vervolgens boekte op Gerard Kastelein was daardoor nog slechts goed voor een ongedeelde tweede plek voor de jongeling van SV Sliedrecht.

Na de podiumplekken van vorig jaar (Jasper van Dalen won groep B en ook Robin Verhoeven en Thomas Kools stonden op het podium) moest EGS genoegen nemen met iets minder aansprekende prestaties. In de A deed Thomas Kools het het beste met 2,5 uit 6. In de B-groep was Bart Plasmans op een vijftiende plek (3,5 uit 6) de beste speler van de thuisclub.

De volledige eindstand vind je hier.


01 september 2015 Verslag van Jaap

EGS 80 jaar

Nieuws op de voorpagina van het Goirles Belang van 26 augustus 2015:

EGS 80 jaar oud en springlevend

.. maar dat wist je natuurlijk al.


14 september 2015 Verslag van Maarten

Jordy Schouten winnaar Stelling-In-Zicht prijsvraag

Tijdens het GWK was er naast het toernooiprogramma ook een prijsvraag voor de echte schaakenthousiasten. Tien puzzels in de vorm van kleine kunstwerkjes konden worden opgelost en de oplossing kon worden ingeleverd.
Eén deelnemer stak met kop en scouders boven de rest uit., met een score van 10 uit 13 en werd daarmee de winnaar. Het betreft hier Jordy Schouten, deelnemer van het GWK en lid van SG KiNG. Aangezien SG KiNG op vrijdag 4 september startte met het snelschaakkampioenschap, leek dat een mooi moment om de prijswinnar te verrassen. Speciaal voor de gelegenheid had Maarten de Wit een puzzeltrofee gemaakt, die vlak voor aanvang van het snelschaakcircus (zie http://sgking.nl/) aan de verraste prijswinnaar werd uitgereikt. Leuk om te zien was dat tijdens de avond zo af en toe spelers (ook FM's) wamen kijken of ze de puzzel in de trofee konden oplossen.

Gallery/2015/2015-09-04 Jordy Schouten wint GWK Stelling-In-Zicht prijsvraag


27 september 2015 Verslag van Alex

EGS kan niet stunten bij competitiestart

In de eerste ronde van de NBSB-competitie heeft EGS titelfavoriet Veldhoven goed partij gegeven. Maar aan het eind van het liedje ging de equipe uit Veldhoven toch met de punten terug naar huis: 2-6.

Veldhoven is vrijwillig teruggedegradeerd uit de landelijke competitie en dat is terug te zien in de opstelling. De verwachting was dan ook dat EGS het zwaar zou krijgen. De eerste uren ging het echter behoorlijk gelijk op. Alleen Jasper van Dalen liet tegen een vlotte nederlaag aan toen hij zich verrekende in een stelling waarin hij naar eigen zeggen perspectief had op een stuntje.

Op andere borden gingen de Goirlenaren vaak langzaam en geruisloos, maar niet minder onvermijdelijk richting de afgrond. De 4,5 punten die nodig zijn voor een zege behaalde Veldhoven al voor het vierde wedstrijduur. Robin Verhoeven, Erik Hamers en Bart Plasmans moesten hun koning omleggen, Rick van Loy kwam niet verder dan remise.

In de resterende drie partijen wist EGS nog wat terug te doen. Bram van Huijgevoort moest ondanks een pionnenmeerderheid in remise berusten in een eindspel met ongelijke lopers. Maar Thomas Kools wist wel te winnen. Ard van Beek ging op bord 1 nog ten onder in een toreneindspel, wat de eindstand op 2-6 bracht.

In ronde 2, op 10 oktober, wordt het niet veel simpeler voor EGS. Dan wacht een uitwedstrijd tegen Waalwijk, dat vorig jaar net naast de titel greep. EGS 2 komt dan voor het eerst in actie, het gaat op bezoek bij Oude Toren in Berkel-Enschot.


30 september 2015 Verslag van Maarten

Prima Start Avondcompetitie

Eerste matchpunten voor EGS.

Dinsdagavond 29 september was de eerste speelronde van de Avondcompetitie klasse C1. EGS B was vrij en EGS A speelde thuis tegen HSC C (Helmond). Beide teams zijn nieuw in de eerste klasse van de Avondcompetitie en ook ratingtechnisch was er weinig verschil, HSC had gemiddeld 8 ratingpunten meer per bord. Het zou dus wel eens een spannend avondje kunnen worden in het Hof van Holland. Voor EGS traden aan Pascal, Bart, Thomas en Maarten.

Na een zet of 10 was duidelijk dat debutant Bart, op bord 2 met wit, aanvalsplannen had: hij had al een pion door de zwarte linies op h6 geposteerd. Maarten kreeg weer eens een Boedapest tegen: “Daar heb ik nog nooit van verloren”.
Na een uur spelen begonnen zich wat ontwikkelingen te tonen die de moeite waard waren. Pascal, met zwart, had een gemeen zetje gemist en kreeg een pion op e6 op bezoek, Bart liet zijn tegenstander flink nadenken vanwege de druk op diens koningsvleugel die nogal gatenkaas op links was, Thomas stond een pion voor in een licht onoverzichtelijke stelling en Maarten had een stelling met stevige ruimte op de damevleugel.
Een kwartier later was het eerste punt binnen: de druk van Bart was zo hoog geworden dat een koningsaanval met toren, dame, paard en loper dwars door de zwarte linies sneed: 1-0. Helaas ging het wat minder bij Pascal, de pion stond inmiddels op e7 en hij stond een kleine kwaliteit achter en zijn koningsstelling was niet robuust meer. Thomas schoof een toren naar de helft van zijn tegenstander, compliceerde de stelling met een wederzijdse dame  + 2 torens kruispenning en kwam daar met licht voordeel uit. Maarten werd na een iets te defensief zetje geconfronteerd met een heuse mataanval, maar wist alle matpogingen af te slaan en tegelijkertijd een aangename stelling te krijgen.
En toen ging het snel op de zwarte borden: Pascal redde het niet, 1-1 en Thomas won, 2-1. Niet voor het eerst was Maarten aan het eind de enig overgebleven spelende speler, zij het in een stelling die winstkansen bood. Afgewikkeld naar een eindspel met 2 pionnen voor, maar gehandicapt door weinig tijd, de uitvluggerfase was al bereikt, accepteerde Maarten een remise aanbod en bracht daarmee de stand op 2,5-1,5.
De vuurproef van de hernieuwde kennismaking met de eerste klasse met goed gevolg doorstaan!

In de tweede ronde op 20 oktober a.s. speelt EGS A thuis tegen De Combinatie A en EGS B trapt dan af tegen De Drie Torens C.


11 oktober 2015 Verslag van Frans

De Oude Toren 1 – EGS 2

Na promotie naar de 2e klasse is het een uitdaging voor ons 2e team om op dit niveau punten te scoren.
Onze tegenstander was De Oude Toren 1 uit Berkel-Enschot.
In een vooruit gespeelde partij van Henk, hadden we de eerste remise binnen. Door een tactische opstelling speelde Rob op het eerste bord. Met een ratingverschil van 650 punten moest Rob zijn meerdere erkennen.
Jasper op bord 2 had een “wilde” partij, waarbij hij in het begin van de partij een stuk offerde om de partijstart open te breken, echter zonder resultaat. Dat was de tweede nul.
Daarna manoeuvreerde Pieter zich, ondanks achterstand in kwaliteit en 2 pionnen, in een dusdanige stelling waarbij de tegenstander mat niet meer kon pareren. Vervolgens zette Nico zijn tegenstander mat met een torenoffer!
Het was toen 2,5 -2,5.
Maarten kon door verwisseling van zet zijn toren niet redden en verloor zijn partij. Bram kon er een knappe remise uitslepen. Tot slot onze nieuwkomer Frans Brock. Hij heeft zich kranig verweerd. Door een dreigende insluiting van zijn dame moest hij door een schaak zijn paard offeren. Dit kostte Frans uiteindelijk de partij.
Eindstand De Oude Toren 1 – EGS 2: 5 – 3.
Hoewel in het nadeel van EGS kunnen we, gezien het ratingverschil van 300 punten, terugkijken op een mooie schaakmiddag!

11 oktober 2015 Verslag van Henk R.

Winst en verlies voor EGS

 

EGS 1 verslaat sterk Waalwijk 1

 

Na de nederlaag in de eerste ronde tegen  Veldhoven 1 moest in ronde 2 Waalwijk 1, vorig jaar als tweede geëindigd in de promotieklasse, bedwongen worden door EGS 1.

De opstelling was fors aangepast. Cas Overzier speelde voor het eerst aan het eerste bord. Waalwijk ging goed van start door overwinningen op bord 2 en 8. Bart Plasmans en Rick van Loy verloren binnen anderhalf uur hun partij.  Waalwijk bood op twee borden remise aan maar EGS ging niet op deze verzoeken in. Jasper van Dalen en Thomas Kools wisten hun partijen te winnen. Jasper had een heel complexe stelling op het bord die niet naar remise afgewikkeld moest worden en Thomas moest met een licht stuk extra een paar pionnen van promotie houden. Beiden slaagden in hun opzet.

Op bord 1 had Cas Overzier nog kansen tegen een opponent met een rating van 2254. Cas zag de winstkans over het oog en de stand was 3 - 2 voor Waalwijk. Drie schitterende partijen waren nog bezig. Bram van Huijgevoort kon een offensieve stelling waarbij de zware stukken van de tegenstander niet goed in het spel konden komen,  naar een winnend eindspel voeren.

Alex van Lanen had al een remise afgewezen maar leek daarna toch nog in de problemen te komen. Zet na zet wist hij zijn positie te versterken en uiteindelijk de partij te winnen: 3 - 4. Het gelijke spel waar de Goirle  van te voren voor hadden willen tekenen, was binnen. Robin Verhoeven kon nu matchwinner worden op bord 3. In een eindspel met aan beide zijden pionnen die op promoveren stonden, rekende Robin de stelling goed door en bracht de stand op 5 - 3 voor EGS 1. Het vertrouwen om zich dit seizoen in de promotieklasse te handhaven is daarmee terug bij EGS 1.

Waalwijk 1 – EGS 1: 3-5.

 

EGS 2 opent met nederlaag in Tweede Klasse

Na de promotie naar de Tweede Klasse  is de uitdaging voor EGS 2 handhaving in deze klasse. In de voor de tweede klasse eerste ronde werden de degens gekruist met de  De Oude Toren 1 uit Berkel-Enschot. In een vooruit gespeelde partij van had Henk van Griethuijsen het eerste halfje binnen gehaald.

Rob van Esch speelde op het eerste bord. Het ratingverschil  met zijn tegenstander was 650 punten. Duidelijk een maatje te veel: ½ - 1½ voor De oude Toren. Jasper Kools ging op het tweede bord in een wilde partij op jacht naar de gelijkmaker. Daarbij een stuk offeren was moedig maar achteraf  bleek dit te overmoedig.

Pieter Couwenberg manoeuvreerde zich, ondanks een achterstand  van een lichte kwaliteit kwaliteit en twee pionnen, in een  stelling waarbij  de tegenstander mat niet meer kon pareren. Vervolgens zette Nico Dignum zijn tegenstander mat met een torenoffer: 2,5 – 2,5.

Maarten de Wit kon door verwisseling van zet zijn toren niet redden en verloor zijn partij. Bram v.d. Vrande wist een knappe remise uit zijn partij te slepen . Frans Brock had een kranig debuut. Een dreigende insluiting van zijn dame kostte te veel offers om het laatste punt voor een gelijkspel binnen te halen.

De Oude Toren 1 – EGS 2:  5-3.

 

 

 


21 oktober 2015 Verslag van Maarten

Tweede ronde avondcompetitie

Cursus eindspel door Thomas en drie matchpunten.

Het A team speelde in de tweede ronde tegen het op papier veel sterkere De Combinatie A. Door het niet meespelen van hun sterkste speler was het gemiddelde bordoverwicht  180 ratingpunten i.p.v. 280. Desalniettemin ontspon zich een spannende strijd op de vier borden in een bomvol Hof van Holland. Immers, niet alleen werden er 8 avondcompetitie partijen gespeeld, ook 7 interne competitie partijen werden afgewerkt: in totaal 22 EGS-ers aan het werk!

Het A-team speelde in dezelfde opstelling als ronde 1 en leek niet gehinderd door het ratingoverwicht van de tegenstander. Het eerste halfuur gebeurde er weinig spannends, Pascal (1) en Bart (2) hadden volle borden –met alle pionnen- waarbij Bart tegen een zwarte pionnendriehoek aankeek met de top op e4, Thomas speelde op het middenveld met een pionnetje voor en bij Maarten (4) stond een wat minder orthodoxe Grünfeld met stevige druk op de witte pion op d4.
Het anderhalve uur hierna leverde duidelijkheid op welke kant het zou opgaan. Als eerste was de partij van Maarten gedaan; zijn tegenstander verbruikte veel tijd en door beide spelers werden vooral stukken verplaatst. Op enig moment was de stelling zodanig complex met allerlei indirecte dreigingen, dat zetherhaling de enige oplossing was: remise.

Ondertussen had Pascal een zetje van zijn tegenstander gemist, dat kostte een kwaliteit en een tijdje later helaas ook de partij: 0,5-1,5. Bart probeerde inmiddels een bres te slaan in de pionnenwal van zijn tegenstander en toen dat lukte werd het vrij snel een enigszins moeilijk te duiden partij die, ondanks manhaftige pogingen van Bart, op remise afging: 1-2.
En toen rustte de uitkomst van de wedstrijd op de schouders en het bord van Thomas. Die was in een eindspel terechtgekomen met aan beide kanten een koning en 6 pionnen, voor sommigen een droom, voor anderen een gruwel. Gelukkig voor ons was de stelling voor Thomas een droom en voor zijn tegenstander een gruwel. Thomas wist zijn tegenstander zodanig onder druk te zetten en voldoende pionnen te snoepen, dat het onontkoombaar was dat een van Thomas’ kleine mannetjes promoveerde tot grote dame, die op haar beurt de vijandelijke koning mat zette.
Eindstand EGS A – De Combinatie A: 2-2.

Met deze, toch wel enigszins verrassende, prestatie heeft EGS A nu 3 matchpunten en staat daarmee na twee rondes op een gedeelde tweede plaats in poule C1. De derde ronde speelt EGS A op 10 november uit tegen Mierlo-Geldrop A.

 

Het debuut van het B team was een eclatante 3,5-0,5 overwinning op het team van De Drie Torens C.
Alex, Pieter en Robin wonnen na spannende en zeker niet makkelijke partijen en René speelde een snelle remise.
EGS B speelt op 13 november uit tegen DSC C.


06 november 2015 Verslag van Alex

Bekeravontuur EGS alweer ten einde

Het bekerteam van EGS blijkt het zwarte schaap van de club. Waar andere teams tot nu toe boven of volgens verwachting presteren, is het bekerteam al in de eerste ronde uitgeschakeld. Veldhoven bleek met 2,5-1,5 te sterk.

Nou hadden we dat van dat zwarte schaap kunnen weten, met een team dat voor een groot deel is gerecruteerd uit spelers van de vereniging Het Zwarte Schaap. Maar toch, juist daarom kon EGS een aantal ratingkanonnen in het veld brengen. Een sterke tegenstander als Veldhoven was daarmee op papier underdog. Maar het mocht niet zo zijn.

Teamcaptain Ard van Beek speelde naar eigen zeggen 'een belachelijk slechte partij' met zwart tegen Hans Brave. Kopman Jeroen Willemze kwam er net niet door tegen een goed spelende Frans Wolvering en Joost Hoogendoorn verloor na een onnauwkeurigheid vrij kansloos tegen een er lustig op los offerende Fred van Empel. Lorena Zepeda wist een stug verdedigende Rob van de Voort uiteindelijk op de knieën te krijgen, maar de uitschakeling was toen al een feit.

Voor het eerst in jaren deed EGS mee aan de strijd om de NBSB-beker. Maar dat was dus van korte duur. Volgend jaar beter, zullen we maar zeggen...

VELDHOVEN - EGS 2.5 - 1.5

Frans Wolvering (2045) - Jeroen Willemze (2343) 0.5 - 0.5
Fred van Empel (2043) - Joost Hoogendoorn (2346) 1 - 0
Rob van de Voort (1878) - Lorena Zepeda (2152) 0 - 1
Hans Brave (1840) - Ard van Beek (1817) 1 - 0

 


07 november 2015 Verslag van Alex

EGS sprokkelt een punt tegen Raadsheer, EGS 2 verliest

EGS heeft in de derde zaterdagse speelronde de gemiddelde score van 1 punt vast weten te houden: 2 uit 2 werd 3 uit 3 door de 4-4 tegen De Raadsheer. Ook het gemiddelde van EGS 2 bleef intact. Helaas is dat gemiddelde nul punten. Het tweede had het moeilijk tegen D4 2 en moest een ruime nederlaag slikken: 2-6.

Vooraf hoopte EGS op een nieuwe zege na de stunt in ronde 2 tegen Waalwijk, maar winst op de ploeg uit Zundert zat er nooit echt in. En ach, een gelijkspel is al een behoorlijke verbetering op de kansloze nederlaag van vorig seizoen (toen Raadsheer qua rating ook nog een tikje sterker was dan dit seizoen).

EGS kwam nog wel op voorsprong, dankzij een snelle en onberispelijke winstpartij van Bram van Huijgevoort. Maar de feestvreugde was van korte duur. Erik Hamers, Cas Overzier en Alex van Lanen moesten vervolgens alle drie opgeven. Gelukkig kon Jasper van Dalen net na de derde Goirlese nederlaag wat terug doen. Met het van hem bekende spectaculaire aanvalswerk zette hij de tussenstand op 2-3.

Een achterstand met perspectief. Want de stelling van Ard van Beek was technisch lastig (eindspel dame tegen twee torens, maar met twee pionnen meer), maar leek te winnen. En Bart Plasmans had zich uit diepe openingsproblemen geworsteld naar een stelling met een pion meer waar heel wat muziek in leek te zitten. Robin Verhoeven keek tegen een op het oog licht inferieure, maar waarschijnlijk houdbare, stelling aan.

Maar juist Robin was degene die de stand gelijk trok. In tijdnood verrekende zijn tegenstander zich en Robin was er als de kippen bij om een volle toren en daarmee het wedstrijdpunt buit te maken. Helaas deed de klok ook Bart Plasmans de das om. Hij liet pardoes de dekking van zijn loper los, en daarmee wist zijn Zundertse opponent wel raad. Bart spartelde nog tegen voor wat hij waard was, maar tevergeefs. Daarmee kwam de druk op de schouders van Ard te liggen. Die liet, niet voor het eerst, zien dat hij daar wel mee om kan gaan. Met vaste hand voerde hij dit lastige eindspel naar winst: 4-4.

De strijd van het gepromoveerde EGS 2 tegen het op papier veel sterkere D4 uit Oosterhout ging in de beginfase gelijk op. Rob van Esch verloor snel, maar daarmee bleef de schade wel beperkt. De goede vooruitzichten verwaterden echter steeds meer, tot Ben Elswijk en Ton Krugers hun koning om moesten leggen en Jasper Kools niet verder kwam dan remise.

Henk van Griethuijsen deed even wat terug met een fraaie matcombinatie en Maarten de Wit deed ook nog een half punt in het Goirlese zakje. Maar bij die stand van 2-4 wist eigenlijk iedereen wel dat er een wonder moest gebeuren voor nog een 4-4. En dat gebeurde niet. De tegenstanders van Frans Leijtens en Bram van de Vrande maakten geen fout en bezorgden D4 de verdiende zege.


11 november 2015 Verslag van Maarten

EGS A verbaast ook zichzelf bij Mierlo-Geldrop, EGS B wint in Dongen

De derde ronde van de avondcompetitie heeft EGS twee overwinningen opgeleverd.  

Het A team speelde in de derde ronde opnieuw tegen een op papier sterkere tegenstander,  Mierlo-Geldrop A. Het gemiddelde bordoverwicht bedroeg 103 ratingpunten. Maar goed, ratingoverwicht kan je ook aan wennen en je daar verder niets van aan trekken.

In een nogal (te) grote ongezellige multifunctionele bijzaal met dansvloer, schelle verlichting, 6 dartborden, 36 klompenparen aan de muur en onder het toeziend oog van 52 carnavalsprinsen, gingen we van start. Het eerste anderhalf uur kabbelden de partijen wat voort, totdat de tegenstander van Bart zich verrekende en zijn dame gaf voor “slechts” een toren en een loper. Het was nu K+D+T+5 pionnen tegen K+2T+L+5 pionnen. Na de verbazing rechtte Bart de rug, ging op het puntje van zijn stoel zitten en dan weten we inmiddels maar al te goed wat er gaat gebeuren: SKRUNCH-time.

En zo geschiedde, zijn tegenstander dacht nog met al zijn stukken op de zevende rij een matcombinatie uit te kunnen voeren, maar een ver opgerukte vrijpion en sterk opgestelde dame zorgden voor voldoende overwicht en tegengas om Bart op bord 2 de overwinning te bezorgen.

Thomas op bord 1, Alex op bord 3 en Maarten op bord 4 waren toen nog volop bezig met stevige stellingen. Thomas gaf de indruk weer eens op het strand te zijn, hij bouwde een machtig zandkasteel-achtige stelling om de koningsstelling van zijn tegenstander. Het was een wonder dat het bord niet bezweek onder de enorme concentratie stukken op zo’n klein oppervlak. Na een stuk te hebben gewonnen, tegen wat pionnen, werd de koning van de tegenstander in een zelf gegraven kuil ter aarde besteld: 0-2. Alex leek een wat meer flexibel front te hebben, met wat kansen, maar dat gold ook voor zijn tegenstander. Uiteindelijk werd hier de strijdbijl minnelijk begraven: 0,5-2,5.

Bij Maarten duurde het vrij lang voordat de eerste pion van het bord ging, maar daarna ging het hard. De stelling die ontstond leek slecht vaar hem, maar uiteindelijk viel dat wel mee, een dubbele dubbelpion werd aardig gecompenseerd door actieve stukken. Alleen miste Maarten op enig moment de handigste manier om een en ander goed af te wikkelen: eerst pion slaan en dan paard rechtsom werd pion opspelen en huilend paard werkloos in de stal. Eindstand: Mierlo-Geldrop A – EGS A 1,5-2,5.

Op vrijdagavond reist EGS B af naar Dongen voor de 2e wedstrijd van de avondcompetitie. Eenmaal aangekomen in Dongen had EGS B al door dat de tegenstander niet met hun 4 beste spelers zou aantreden. Omdat sommige spelers alleen thuis spelen.

Na ongeveer een half uur spelen werd al duidelijk dat EGS een maatje te groot was. Waar Rene al snel een pion voor kwam te staan en bezig was om zijn stelling te verbeteren, kreeg Bram door een penning een paard cadeau. Op de borden van Rob en Robin was het iets moeilijker al stond Rob wel iets beter dan zijn tegenstander.

En ja hoor nadat Rene nog wat stukken van het veld sloeg gaf zijn tegenstander op. Ook bij Bram was het klaar nadat zijn tegenstander een mat aanval over het hoofd zag. 0-2. Maar wie word nu de matchwinnaar voor EGS? Dat werd Rob van Esch. Na een betere stelling en een kans om een pionnetje voor te komen bood Rob voor het team remise aan in een stelling waar waarschijnlijk meer in had gezeten. 0,5 – 2,5

Maar de spannendste partij van de avond was nog bezig, Dat was de partij tussen Robin Verhoeven en Ad Swinkels. Robin stond dan wel een pion voor maar ja maak het dan maar eens af. Er gingen steeds meer stukken van het bord tot er een  spannend eindspel ontstond. Helaas voor Robin zaten er aan het einde geen winstkansen meer in. En zo doende won EGS B met 1-3 in Dongen en blijven zo nog ongeslagen. Verslag uit Dongens perspectief hier.

Met deze, opnieuw toch wel enigszins verrassende, prestatie heeft EGS A nu 5 matchpunten uit drie rondes en staat daarmee op een gedeelde tweede plaats in poule C1. Een niveautje lager, in C2, is de enige reden dat EGS B niet (gedeeld) bovenaan staat, dat zij (4 uit 2) al vrij zijn geweest en concurrent Rochade (6 uit 3) nog niet. 

De vierde ronde spelen EGS A en B op 1 december, thuis en komen de gasten uit Tilburg. Het A-team tegen het, zoals het er nu naar uitziet, sterkste team uit de poule: Stukkenjagers C. EGS B ook tegen Stukkenjagers, maar dan F. Op papier een haalbare kaart. Maar... we spelen niet op papier.


22 november 2015 Verslag van Maarten

Rijden naar Rijen: Remise

 Woensdagavond 18 november begon voor het team van EGS de regiocompetitie met een uitwedstrijd tegen Caïssa in Rijen. Onder de inmiddels vertrouwde dakspanten en met de mooie borden en stukken begonnen Maarten , René, Rob en Nico aan het nieuwe seizoen.

Al redelijk snel begonnen zo hier en daar de lichte openingsschermutselingen: Nico kwam een pion voor, Rob en zijn tegenstander stuurden pionnen op avontuur op de lange diagonaal (over en weer paarden slaan op c3 en f6), René schoof langzaam naar voordeel en Maarten pakte veel ruimte op de damevleugel en centrum. Zoals dat vaker gaat, leiden dit soort ontwikkelingen op de (middel)lange termijn soms wel en soms niet tot de door een speler gewenste stelling.
Voor Maarten en René ging de ontwikkeling “Alles Palletti”, Maarten kwam een eerst een pion en daarna een kwaliteit –die gezien de stelling met een opgesloten loper met maar twee velden, feitelijk een toren- voor en daarmee was het eerste punt binnen.
Tegelijkertijd won René een stuk en, vlak voordat hij het tweede stuk kon oogsten, gaf zijn tegenstander in een hopeloze stelling op: 0-2.
Op de twee andere borden was er helaas een iets ander beeld. Zowel Rob als Nico verslikten zich en kwamen net iets teveel materiaal achter en moesten opgeven. Eindstand derhalve 2-2.

 Op donderdag 3 december speelt EGS de tweede wedstrijd in de regiocompetitie tegen het team van De Wilde Dame.


29 november 2015 Verslag van Alex

Gongschaak... gelukkig hebben we de foto's nog

Onder het genot van enigszins muzikale klanken beleefde EGS deze week weer zijn jaarlijkse Sinterklaasavondje: het gongschaak. Het uitgangspunt is simpel: als de gong klinkt, moet je zetten. Maar in de uitvoering blijkt die simpele opzet tot veel hoofdpijn te leiden. Gelukkig is er aan het eind van de avond een goed gevulde prijzentafel, waarvan de deelnemers in willekeurige volgorde hun Sinterklaascadeautje mogen kiezen. Dus dat Bart Plasmans als enige vijf uit vijf scoorde, deed er helemaal niet toe...

Een terugblik in foto's.

Het martelwerktuig

De prijzenpot

Strijd der matadoren

Nog meer matadoren

De gonger houdt een oogje in het zeil

Waar blijft die gong?

De eerste prijs is altijd voor Corrie

En dan mogen de harde werkers hun prijs kiezen

Ook degene die ze zelf gekocht heeft

En zo werd de prijzentafel leger en leger

En leegst. Tot volgend jaar maar weer!


29 november 2015 Verslag van Alex

Rick van Loy op kop in de competitie

Met december op komst wordt het tijd om eens de stand van zaken op te maken in de strijd om het clubkampioenschap. Ongeveer eenderde van het seizoen zit erop en voorlopig is Rick van Loy ongenaakbaar. Teruggekeerd op het oude nest merken we dat de vele seizoen in de Tilburgse schaakscene hem gelouterd hebben. Rick won tot op heden al zijn partijen: zes uit zes.

Dat levert hem een ruime marge op op de achtervolgers, al kan die snel slinken als Rick een keer struikelt. De nummer twee is de kampioen van vorig jaar, Bart Plasmans, en derde staat recordkampioen Pascal Graafmans. Knap is ook de zesde plek van Jasper Kools, die nog maar één keer verloor (van Rick). En ook de tweede herintreder in de EGS-competitie, René van den Bosch, heeft tot op heden een plusscore en staat netjes negende.

Nr Naam
Punten
Wa
Gsp
Gw
Rm
Vl
1 Rick van Loy
186,67
35
6
6
0
0
2 Bart Plasmans
138
34
7
5
1
1
3 Pascal Graafmans
133,67
33
6
3
0
3
4 Sjeng Houben
123
32
7
5
0
2
5 Maarten de Wit
106,5
31
7
2
3
2
6 Jasper Kools
104,33
30
5
4
0
1
7 Alex van Lanen
96
29
5
3
1
1
8 Thomas Kools
86,67
28
3
3
0
0
9 René van den Bosch
77,17
27
7
3
2
2
10 Rob van Esch
69,33
26
4
1
0
3
11 Jaap Touw
66
25
7
4
0
3
12 Bram van de Vrande
66
24
5
2
1
2
13 Pieter Couwenberg
64
23
6
3
0
3
14 Eric Hamers
58,67
22
3
2
0
1
15 Frank Swagemakers
57
21
1
1
0
0
16 Frans Leijtens
56
20
6
3
0
3
17 Henk van Griethuijsen
54,67
19
7
3
1
3
18 Lex Brekelmans
52,33
18
4
3
0
1
19 Nico Dignum
39
17
5
2
0
3
20 Ton Krugers
35,17
16
6
1
2
3
21 Joep van den Broek
21
15
4
1
0
3
22 Simon de Knegt
18,67
14
4
0
0
4
23 Vida Kokotovic
17,33
13
3
0
0
3
24 Ben Elswijk
15
12
6
1
0
5
25 Pieter van der Pluijm
12,17
11
6
0
1
5

05 december 2015 Verslag van Maarten

Avondcompetitie

Avondcompetitie: Vroege Sint(en) dit jaar voor EGS A en B

Op dinsdag 1 december speelden de beide avondteams van EGS tegen twee Stukkenjagers teams. A tegen C en B tegen F. Het A-team had hierbij de primeur van een playing non-playing captain, waarover later meer.

De verwachtingen waren hoog gespannen bij het A team, aangezien hun tegenstanders ratingtechnisch een stuk sterker waren. Echter, zoals wel vaker, zeggen cijfers niet altijd wat over scores.
Beide teams hadden niet voor de Dalton opstelling gekozen (i.e. van hoog naar laag) waardoor alleen Bart een enorm ratingoverwicht (434 punten) moest trotseren. Zoals dat gaat, ontwikkelden de partijen zich langzaam en werden pas na een uur of twee wat spannende ontwikkelingen waargenomen.

Thomas (bord 1) leek eerst een baseline gevecht te moeten voeren, maar bouwde de stelling uit tot een minimalistisch kunststuk. Zijn tegenstander deed niet veel om het minder kunstig te maken en zo schoof de partij naar remise.
In de tussentijd had Pascal (bord 2) zijn tegenstander volledig overrompeld. Als je met wit een vrijpion op e6 in de zwarte stelling kan krijgen, dan rompel je je tegenstander over. Deze pion werd zo sterk dat zijn tegenstander opgaf.

Met de stand 1,5-0,5 concentreerde de aandacht zich op de partijen van Bart (bord 3) en Alex (bord 4). Alex bouwde een soort Deathstar in zijn stelling met 6 stukken in de rechthoek d2-e4. Zijn tegenstander dartelde daar wat omheen op de flanken, maar kwam niet echt in de buurt. Toen eenmaal de stukken uit deze rechthoek richting vijandelijk koning vlogen was het snel gedaan met een mooi mat: 2,5-0,5 en de wedstrijd was op sensationele wijze zowaar (al) gewonnen.

Bart speelde intussen een systeem met een gedemilitariseerde zone op zijn derde rij, in de hoop zo zijn veel sterkere tegenstander te verleiden tot onbezonnen acties. Het leek heel lang naar een eindspel te gaan dat wel remise moest worden, maar uiteindelijk kon Bart het net niet houden, eindstand 2,5-1,5. Het moge duidelijk zijn dat non-playing captain Maarten uitermate tevreden was over deze prestatie waarmee EGS A, na vier van de zeven wedstrijden in de poule,  Herbstmeister werd met 7 punten uit vier wedstrijden, gevolgd door twee teams met zes punten.

Tegelijkertijd nam EGS B het op tegen Stukkenjagers F. Op papier wat zwakker etc. Hier werden een aantal zaken sneller duidelijk dan bij EGS A.

Jasper (bord 3) creëerde snel veel ruimte, kwam met het loperpaar in een open stelling een pionnetje voor en ging gestaag voort. Een en ander leidde tot drie pionnen voor en vervolgens twee verbonden vrijpionnen op weg naar het promotiewalhalla: 1-0.

Robin (bord 1) duwde langzaam maar gestaag door en offerde een pion voor een zeer gevaarlijke aanval. Dit leidde tot stukwinst en trappelende torens om het werk af te maken. Daar is over het algemeen niet veel tegen bestand, en nu ook niet: 2-0.

Maarten was als non-playing captain van EGS A een playing substitute bij EGS B op bord 2. Vanuit het QGD kwam hij een pion voor en begon steeds meer ruimte te pakken op de damevleugel. Zijn tegenstander zocht het (dus) op de koningsvleugel, maar werd onaangenaam verrast door een onaantastbaar paard op d6. Vervolgens sloeg een toren in op f7 en werd de zwarte stelling opgerold: 3-0.

Bram (bord 4) speelde een equivalente partij, immers hij had exact dezelfde rating als zijn tegenstander! Hoe gelijkwaardig wil je het hebben? De uitslag van deze partij was conform, maar het verloop niet: Bram pakte meer ruimte, vervolgens een pion en leek voor meer te gaan. Echter, hij had niet op de (taai-)taaiheid van zijn tegenstander gerekend en ging nog bijna de fout in bij een koning tegen koning met pion stelling. Na hun puntendeling was de eindstand 3,5-0,5.

EGS B staat nu tweede in de tussenstand, zonder puntenverlies, maar met een wedstrijd minder gespeeld.

De avond samenvattend kunnen we stellen dat St. Nicolaas zijn hulpsint St. Ukkenjagers met twee mooie presentjes naar het Hof van Holland had gestuurd.

De volgende wedstrijden worden gespeeld op  25 januari, Eindhoven A uit voor EGS A, en 26 januari, Dubbelschaak B uit, voor EGS B.


06 december 2015 Verslag van Maarten

Tweede ronde Regiocompetitie: weer gelijk.

Donderdag 3 december speelde het regioteam de jaarlijkse uitwedstrijd tegen De Wilde Dame. In een aangepast (verkleind) Hof van Holland werd er, zoals altijd tegen DWD, op vier borden een stevig potje geschaakt waarbij het nooit vaststaat wie zal zegevieren.

Nico (bord 3) kreeg met een geweigerd Scandinavisch te maken (1.e4 d5 2.e5 d4) dat hem enig voordeel zou hebben moeten brengen. Alhoewel hij de aanval zocht, vond en doorzette ging het niet helemaal goed. Op enig moment pende hij een paard-dame combinatie en kwam een stuk tegen een pion achter. Helaas ging er een tijdje later een tweede stuk van het bord en was de partij voor hem verloren: 1-0.

Rob speelde een degelijke partij, alhoewel het bord er verwaaid uitzag: een pionnenoerwoud verspreid over het hele bord met af en toe een verdwaald stuk. Vervolgens kwam hij een loper tegen 2 pionnen voor te staan en dat was voldoende om zijn tegenstander op de knieën te dwingen: 1-1.

Pieter speelde op bord 2 een degelijke Caro-Kann en kreeg aanvalskansen op de c-lijn terwijl zijn tegenstander zijn torens nestelde op g3 en h3! Dan kan niet goed gaan zou je denken, en dat klopte ook. De torens van Pieter op de c-lijn waren gevaarlijker dan die op de derde rij van zijn tegenstander die ook nog eens voor de gerokeerde koning in de weg stonden. Dat leidde tot lang peinzen en uiteindelijk de opgave van zijn tegenstander: 1-2.

Maarten was met een mooie schwindle-shuffle een kwaliteit voor gekomen, echter het eindspel van twee torens met loper tegen twee lopers met toren ging heel erg richting remise. Wat voor de teamuitslag niet slecht zou zijn, immers winnen is winnen. Om onduidelijke redenen stond een van zijn torens een paar zetten in en was het zijn tegenstander die dat het eerst bemerkte: einde partij en een eindstand van 2-2.

Na twee remisewedstrijden wordt het wel weer eens tijd om er een te winnen, zou je zeggen. Dat zal de volgende ronde op 26 januari uit in Chaam tegen En Passant (altijd lastig) moeilijk worden. Maar zeg nooit nooit!


10 december 2015 Verslag van Henk R.

IN MEMORIAM Louis Doomernik

Dinsdagmorgen 8 december kwam bij EGS het tragische bericht binnen, dat Louis Doomernik op maandagavond 7 december was overleden. De verslagenheid was groot.
Louis is altijd een prominent lid van de schaakclub geweest. Ruim negenendertig jaar was hij lid van EGS. Daarvoor speelde Louis bij HMC in Den Bosch. Hij herinnerde er ons vaak aan, dat hij van huis uit een rasechte Bosschenaar was.

1980-Voorzitter EGS

Binnen EGS vervulde Louis diverse rollen. Zo was hij jarenlang voorzitter en teamleider van het eerste team in de buitencompetitie. In die rollen was Louis heel uitgesproken en gedreven. Bovenal was hij schaker. Met diverse leden speelde hij thuis nog schaakpartijtjes.

1993 -oudledendag

Louis was iemand die veel aandacht had voor het wel en wee van zijn clubgenoten maar ook van de partners en de kinderen . Iedere baby in een EGS-gezin werd verblijd met een EGS-beker die speciaal gebakken was in Oisterwijk. Voor Lis, de dochter van Lex, heeft Louis dit onlangs nog in gang gezet.

Tradities binnen EGS waren belangrijk voor Louis. Op de barbecue bij het jaarlijkse uitje dronk Louis gezellig zijn glaasje mee.

 2015-11-24-gongschakenHet gongschaak in de Sinterklaastijd is ooit door Louis in het leven geroepen. De laatste keer was ook zijn laatste bezoek aan EGS bij Hof van Holland. Aan de organisatie van  dit festijn met meer prijzen dan spelers, had Louis nog meegewerkt. “Trots op en tevreden met EGS” liet hij zich die avond ontvallen. Louis genoot zichtbaar.

Twintig jaar geleden werd Louis al mister EGS genoemd. Dat predicaat is in de loop der jaren alleen maar sterker geworden.  Een erelidmaatschap werd Louis aangeboden en de beker van de snelschaakcompetitie werd naar hem vernoemd.  Van het erelidmaatschap zag Louis af.

Negenendertig jaar trouw aan EGS zijn niet te vangen in woorden. In hun herinneringen blijven je clubgenoten je meedragen, Louis. Hartelijk dank voor alles wat je voor ons gedaan hebt.
Veel sterkte voor Ankie en  familie voor het dragen van dit zware verlies.

Henk Renders


19 december 2015 Verslag van Alex

Sluit het jaar af in schaakcafé Hof van Holland

Het jaar 2015 loopt op zijn eind. Dat betekent dat het weer tijd wordt voor de jaarlijkse eindejaarsschaakavond van de Eerste Goirlese Schaakclub. Schaakcafé Hof van Holland opent daarvoor dit jaar zijn deuren op dinsdagavond 29 december.

Ons jaarlijkse open huis is traditiegetrouw een mooie gelegenheid om bij te praten met oude schaakvrienden of om nieuwe te maken. Ook niet-leden zijn van harte welkom, we hopen ze op deze avond te laten proeven van het schaken bij EGS. Dus ken je schaakliefhebbers in je omgeving, aarzel dan niet om ze uit te nodigen om mee te komen.

Er wordt tijdens de eindejaarsschaakavond vanaf ongeveer 20.00 uur een snelschaaktoernooi georganiseerd, maar voor de minder gehaaste schakers is er ook de gelegenheid om een lange partij te spelen. Aanmelden is niet nodig, gewoon binnenlopen is mee (kunnen) doen. We hopen dat veel schakers voor deze gelegenheid naar Hof van Holland komen (voor wie het niet kent: Tilburgseweg 83, Goirle).


27 december 2015 Verslag van Alex

Rick van Loy wint kersttoernooi Stukkenjagers

Rick van Loy heeft zijn schaakjaar 2015 goed afgesloten. Hij won derde kerstdag de B-groep van het Stukkenjagers Kersttoernooi. Voor EGS was het maar goed ook dat Rick meedeed, want de resultaten van de andere vier Goirlese deelnemers waren heel wat minder indrukwekkend.

In de B-groep (tot 1900) ging Rick als een raket van start: vijf punten in de eerste vijf rondes. In ronde zes kwam er een kink in de kabel, maar 6 uit 7 bleek genoeg voor de gedeelde eerste plek. En omdat Rick meer weerstandspunten had dan de twee andere zespunters, prijkt zijn naam bovenaan de standenlijst.

Een heel stuk verder naar beneden op die lijst treffen we Ard van Beek 4,5 uit 7), Alex van Lanen (4 uit 7), Maarten de Wit (3 uit 7) en Pieter Couwenberg (2 uit 7) terug.


30 december 2015 Verslag van Alex

EGS luidt 2015 uit met drukbezocht Schaakcafé

Hof van Holland deed de laatste dinsdag van 2015 zijn naam weer eer aan als Schaakcafé. In een gezellige drukte luidden 34 schakers het jaar uit. Er waren leden van EGS, oud-leden zoals Wim Bressers, Peter Ansems en Guus Vermeulen, schakers van de bevriende verenigingen uit de regiocompetitie, de nodige Vlamingen van Turnhout en nog vele anderen.

En hoewel het daar niet in de eerste plaats om ging, was er natuurlijk ook een eindklassement. Tenminste, waar het de 24 aanwezigen betreft die een zevenrondig schaaktoernooi afwerkten. Tien anderen namen het tegen elkaar op in partijen met meer dan tien minuten pp op de klok, maar de resultaten daarvan hebben de naborrel niet overleefd. Misschien duiken ze nog eens op.

Hoe dan ook, het snelschaaktoernooi kende zijn climax in de beslissende partij tussen Rick van Loy en Yves Demont. Tenminse, dat was de verwachting. Maar de twee koplopers speelden remise. Daardoor delen ze met 5,5 uit 7 (Yves verscheen met de rest van de Turnhoutse delegatie ietwat verlaat en kreeg daarvoor een bye in ronde 1) nog steeds de eerste plaats. Ard van Beek finishte ook nog op het podium. Hij had meer weerstandspunten dan Alex van Lanen en Erik Hamers.

De eindstand:
  1 Rick van Loy           7   5   1   1    5,5
  2 Yves Demont            6   4   2   0    5,5
  3 Ard van Beek           7   4   2   1    5,0
  4 Alex van Lanen         7   5   0   2    5,0
  5 Erik Hamers            7   5   0   2    5,0
  6 Guus Vermeulen         7   4   1   2    4,5
  7 Fred Hoskens           6   4   0   2    4,5
  8 Wim Bressers           7   4   1   2    4,5
  9 Bart Plasmans          7   4   0   3    4,0
 10 Rob van Esch           7   3   2   2    4,0
 11 Erwin Talpe            7   2   3   2    3,5 
 12 Lex Brekelmans         7   3   1   3    3,5
 13 Maarten de Wit         7   3   1   3    3,5
 14 Maikel Bloks           7   3   0   4    3,0 
 15 Sjeng Houben           7   3   0   4    3,0
 16 Henk Renders           7   3   0   4    3,0
 17 Peter Ansems           7   3   0   4    3,0
 18 Frank Adriaanse        7   3   0   4    3,0
 19 Bram van de Vrande     7   2   2   3    3,0
 20 Peter Wouters          6   2   0   4    2,5 
 21 Frans Leijtens         7   2   0   5    2,0 
 22 Simon de Knegt         7   2   0   5    2,0
 23 Tim Blijlevens         7   1   0   6    1,0
 24 Emily Vekemans         6   0   0   6    0,5


30 december 2015 Verslag van Alex

Thomas Kools derde op Brabants kampioenschap

Voor het tweede jaar op rij is er een EGS-speler op het podium geëindigd bij het Brabants Kampioenschap voor de jeugd. Thomas Kools finishte als derde in de hoogste categorie (tot en met 20), een plek waarop vorig seizoen Robin Verhoeven was geëindigd.

Toch zal het resultaat Thomas misschien eerder tegen- dan meevallen. Op basis van zijn rating was hij de nummer één geplaatst (al was het verschil met de concurrenten klein). En achteraf bezien kun je zeggen dat het goede spel van de tweede andere EGS-deelnemers Thomas de titel heeft gekost.

Thomas strandde namelijk op 5 uit 7, een half punt minder dan Erwin Kalle en Sam Baselmans. En in de eerste twee partijen morste Thomas twee halfjes tegen... Jasper Kools en Bram van de Vrande. Helaas wisten Jasper en Bram die stunts niet te herhalen tegen de andere titelkandidaten. Zij werden respectievelijk zesde en zevende en mogen terugkijken op een geslaagd (zij het misschien wat wisselvallig) toernooi, met fraaie winstpartijen en allebei een ratingwinst aan het eind van de rit.

Zie de eindstand en alle uitslagen via de site van de NBSB.


02 januari 2016 Verslag van Jaap

Jaarboek 2014_2015

En inmiddels zijn de beste wensen uitgedeeld en is het Jaarboek 2014-2015 verschenen.

Bekijk hier het Jaarboek in het Schaakmeester archief .


10 januari 2016 Verslag van Frans

Gelijkspel in derby voor EGS 1, EGS 2 verliest van Staunton

De eerste competitieronde van kalenderjaar 2016 is voor EGS teleurstellend verlopen. EGS 1 deelde dan wel de punten met het sterker geachte DSC, maar daar had meer in gezeten. En EGS 2 ging ten onder tegen Staunton uit Etten-Leur.

De derby tegen DSC is enigszins beladen gezien de recente geschiedenis. Twee jaar terug hielden de Dongenaren EGS van de titel af in de eerste klasse waarbij de zege in het onderlinge duel de doorslag gaf. Vorig jaar, na de gezamenlijke promotie, nam EGS revanche met een zege, die naar later bleek cruciaal uitpakte voor lijfsbehoud.

Voorafgaand aan de derde clash in successie werd volop gedebatteerd over een tactische opstelling, maar uiteindelijk trad EGS toch aan in een team dat, ongeveer, op ratingvolgorde zat. Om vervolgens een gehusseld DSC aan te treffen, wat dus toch een soort tactische opstelling opleverde. Het ratingverschil woog aan vier borden door in Gorles voordeel. En juist daar werden ook drie volle punten gescoord: aan borden 5, 6 en 7 door Robin Verhoeven, Jasper van Dalen en Ard van Beek. Bram van Huijgevoort kwam aan het topbord een snelle remise overeen en Bart Plasmans hield lang stand tegen de Dongense kopman (op bord 3), maar verrekende zich uiteindelijk toch, met een nul tot gevolg.

Aan bord 2 was Rick van Loy echter de hele middag de bovenliggende partij. Hij stond misschien niet gewonnen, maar toch zeker niet verloren. Tot... hij een stuk verloor. Cas Overzier hield op bord 8 op het bord de zaak behoorlijk in balans en zijn achterstand op de klok was ook niet onoverkomelijk. Het leverde een remise op, het vierde punt voor EGS. Een viereneenhalfde kwam er niet. Alex van Lanen had een toreneindspel met pion minder, waarin zijn actieve torens lange tijd genoeg leken om remise te maken. Maar nee, tegen zessen, na bijna vijf uur spelen, bezweek hij toch: 4-4.

EGS 2 startte vol goede moed. De twee sterkste spelers van Staunton waren niet mee naar Goirle gekomen, dus wellicht een kansje om een punt te pakken. Maar het verloop was anders. Op het eerste bord moest Jasper Kools al binnen een uur zijn koning omleggen. Pieter Couwenberg volgde vervolgens met een nederlaag en Bram van de Vrande verspeelde na een gelijkopgaande partij een toren, de stand 0-3.

Rob van Esch, op bord zeven, speelde een mooie partij. Hij wist het op remise te houden tegen Aad Quak, rating 1641. De enige winnaar was Lex Brekelmans, door een mooie aanval op de koningsvleugel met twee torens en een loper moest zijn tegenstander een paard inleveren. Het leek erop dat het snel was afgelopen, maar door een onoplettendheid gaf Lex zijn loper weg. In het eindspel met één pion meer was het nog even zweten, maar uiteindelijk gaf zijn tegenstander op.

Maarten de Wit en Henk van Griethuijsen hadden na een lange zit met hun tegenstander de punten gedeeld. Simon de Knegt speelde zijn eerste partij in de externe competitie. In een eindspel met een pion minder wist Simon zich goed te verweren, wat resulteerde in voor ieder een pion en koning. Uiteindelijk lukte het Simon niet zich staande te houden en moest hij het punt aan de tegenstander laten. Wellicht had er meer ingezeten, maar zoals bekend: de punten tellen.


21 januari 2016 Verslag van Alex

Tegenpolen bij Tata: eerste en laatste

De resultaten van de twee EGS-deelnemers aan het Tata Steel-toernooi in Wijk aan Zee (de moderne naam van het aloude Hoogovens) lopen bijna zo ver uiteen als maar mogelijk. Pieter Couwenberg kwam in zijn vierkamp niet verder dan een lange rochade: drie nullen. Waarvan een tegen een verre nazaat van Noteboom, van de variant, die met de groepswinst aan de haal ging.

Alex van Lanen wist na promotie vorig jaar dat kunstje dit jaar bijna te herhalen. Omdat hij in zijn slotpartij tegen jeugdtalent Andrew Mensing in remise moest berusten in een eindspel met twee pionnen meer, zag hij het vooruitzicht op een nieuwe promotie verdampen. Alex kwam nu tot 2 uit 3 in een poule waarin hij op papier ruimschoots de zwakste speler was. Goed voor een gedeelde eerste plaats en een tpr van 2131.

In het gezelschap van Alex en Pieter was ook oud-lid Guus Vermeulen. Hij koos de gulden middenweg tussen hun prestatiecurves en schaakte drie remises bijeen. Omdat in de hele vierkamp waaraan Guus meedeed geen enkele partij gewonnen werd, werd hij hiermee ook gedeeld poulewinnaar (of gedeeld laatste, het is maar net hoe je het wilt zien).

Alle resultaten kun je terugvinden op de site van Tata Steel Chess.


24 januari 2016 Verslag van Alex

EGS slaat toe in Weert: 1-7!

Op 23 januari toog EGS 1 naar Weert om in de Promotieklasse de inhaalwedstrijd tegen Checkmate te spelen. Bij een gelijkspel of winst tegen EGS zou Checkmate lijstaanvoerder in de promotieklasse worden.

Teamcaptain Henk Renders moest het zonder enkele vaste waarden doen maar had voor het eerst oud-Brabants kampioen Joost Hoogendoorn, rating 2346, opgesteld. Door zijn remise op het tweede bord had EGS haar belangrijkste troef verloren en stegen de winstkansen voor Checkmate.

Na drie uur tekenden zich echter op enkele borden winstkansen voor EGS af.  Robin Verhoeven wist een degelijke partij na een  spectaculair eindspel te winnen. Toen Ard van Beek  een positioneel voordeel naar winst kon voeren en Erik Hamers met een knappe combinatie  een punt pakte, hing een sensatie in de lucht: 0,5-3,5.

Nog  één punt uit vier partijen was nodig voor de winst.  Rick van Loy rondde zijn eindspel bekwaam af en de teller kwam op 4,5 punt en daarmee  was de zege binnen. EGS zou voor deze uitslag getekend hebben, maar  de voorsprong werd nog vergroot.

Bart Plasmans speelde aan het eerste bord tegen een speler met een ranking van 2000+. Na een benauwde partij kwam de stelling in evenwicht. Met nog veel stukken nop het bord, kon door Plasmans de h-lijn geopend worden en werd het bordgemiddelde verder opgeschroefd. Meegezogen in de flow wist ook Bram van Huijgevoort een remisestelling te winnen. Thomas Kools kwam in een spannend eindspel tot de tweede remise van EGS naast de zes overwinningen. 

De stand van 1-7 was geflatteerd. Tenslotte wist Checkmate meer dan drie uur op alle borden goed tegenspel te leveren. EGS steeg van de zevende naar de vierde plaats in de Promotieklasse op twee punten en 2,5 bordpunt van leider Veldhoven. 


24 januari 2016 Verslag van Maarten

Derde ronde Regiocompetitie

Uit tegen En Passant, altijd………………….in Chaam

De derde ronde van de regiocompetitie was tevens de derde (en dus laatste) uitwedstrijd, en wel tegen En Passant uit Chaam. De laatste jaren werd er niet zo vaak gewonnen of gelijkgespeeld, om het voorzichtig uit te drukken. Met invaller Bram, Nico was in Faro, togen Rob, Pieter en Maarten naar de Loco bar in Chaam.

In Chaam bleek dat En Passant niet meer kon beschikken over hun sterkste speler en dat ook een paar andere vaste krachten afwezig waren. Het was sowieso rustig in Chaam, naast de regiowedstrijd werd er nog op een ander bord gespeeld. Kortom, alle reden om er eens goed voor te gaan zitten en er een mooie  wedstrijd van te maken.

Maarten en Bram speelden een QGD en Rob en Pieter maakten 1.f4 en 1…f5 mee. De eerste drie kwartier à uur gebeurde er niet zoveel, waarna er opeens op alle borden van alles gebeurde. Maarten probeert een combinatie op de damevleugel en ruilt een paard en loper tegen een toren en drie pionnen, en verkrijgt –en passant- twee verbonden vrijpionnen (a+b) en meer ruimte op het bord; Rob ruilt alle lichte stukken en een enkele pion en gaat zwaar schuifwerk tegemoet; bij Pieter vliegt de stelling open en beide spelers doen moeite zoveel mogelijk penningen op het bord te krijgen. Bram tenslotte verliest ergens in wat schermutselingen een loper tegen een pion.

Na anderhalf uur spelen blijkt de missende loper toch iets teveel te zijn geweest en moet Bram opgeven. Pieter raakt in de verdere afwikkeling een pionnetje kwijt maar compenseert dat door een mooie blufzet met remiseaanbod dat geaccepteerd wordt, stand is dan 1,5-0,5.

Maarten bouwt langzaam aan allerlei positioneel voordeel en Rob komt een pionnetje voor, een voordeel dat hij uitbouwt naar een gewonnen pionneneindspel: 1,5-1,5.

Kortom, de partij van Maarten gaat weer eens ergens over. Gezien de stand op het bord is het altijd remise, maar er zit meer in, met een dubbele aanval forceert hij dameruil die voor een derde vrijpion zorgt en twee zetten later geeft zijn tegenstander moegestreden op.

Eindstand En Passant - EGS 1,5-2,5. Het was in het seizoen 2009-2010 dat EGS voor het laatst de punten uit Chaam had meegenomen.

EGS heeft nu 4 matchpunten uit 3 wedstrijden en speelt de volgende wedstrijd op 1 maart thuis tegen Caïssa.


26 januari 2016 Verslag van Maarten

EGS A ronde 5: Overtuigend winnaar

Tactische opstelling werpt grote vruchten af

Op maandagavond 25 januari speelde EGS A tegen Eindhoven A de vijfde ronde van de Avondcompetitie in klasse C1. Er zou kunnen worden volstaan met de mededeling op de website van de Eindhovense Schaakvereniging, maar dan gaan er enige details verloren. Desalniettemin hier het korte verslagje van onze tegenstanders:

Avondteam afgedroogd

ESV A heeft hedenavond geen potten kunnen breken.  De mannen uit Goirle waren een maatje te groot. Alleen Hans Bosscher kon zich handhaven met een plusremise. Dennis, Peter en Ron kregen schaakles.

En dan nu onze kant van het verhaal/de wedstrijd: Teamleider Maarten had opgemerkt dat Eindhoven geen vaste spelers heeft voor het avondteam, er was al beroep gedaan op 10 spelers, daar waar wij er 5 in de vijver hebben. Opvallend is wel dat thuis er altijd een 2000+ speler op bord 1 speelt. Omdat het zo is dat je geluk in de sport moet afdwingen, was de EGS opstelling één plaatsje doorgedraaid: de laagste rating (Maarten/Joe) op bord 1 en vervolgens wel de Daltons-indeling. Dit om een –verwachte- 3-1 overwinning te bewerkstelligen. Eindhoven had wel een –lineaire- Daltons opstelling.

Maarten keek op bord 1 tegen iets meer dan 500 punten ratingoverwicht; op de andere drie borden bij elkaar opgeteld hadden Pascal, Thomas en Bart samen een dikke 300 punten meer.

Na drie kwartier spelen begon zich zo hier en daar al wat af te tekenen: op de borden 2 t/m 4 leek het wel flankdame-avond. Bart (met zwart) had zijn dame naar b2 gestuurd en wint een kwaliteit en drie pionnen; Pascal (met zwart) had met een mooie manoeuvre zijn dame op h2 gekregen en Thomas (met wit) was met twee torens, een loper en een paard voorbereidingen aan het treffen om zijn dame op h6 te krijgen. Dit leidde tot twee snelle winstpartijen, eerst Bart in 21 zetten en vlak daarna Pascal in 19 zetten. Thomas had zowel in tijd als zetten iets langer nodig, maar na bijna twee uur spelen en 31 zetten stond de dame op h6 en, vrij naar The Borg, “resistance is futile, you will be mated”. Stand 0-3.

Maarten was tegen zijn op papier sterkere tegenstander (pas) op zet 28 een pionnetje achter gekomen, maar wist een stevige defensie op te bouwen. Een paar zetten later stond er een echt toreneindspel op het bord (toren + 4 pionnen tegen toren + 3 pionnen) dat met wat kunst en vliegwerk zodanig door Maarten bij elkaar werd gehouden dat zijn tegenstander, met nog 5 minuten op de klok, tot zettenherhaling overging en de partij na 54 zetten en 3,5 uur voorbij was.

Eindstand Eindhoven – EGS A: 0,5-3,5. Hiermee blijft EGS A, met nog twee rondes te gaan, eerste in klasse C1.

Op dinsdag 8 maart speelt EGS A thuis tegen WLC A.


28 januari 2016 Verslag van Alex

EGS B blijft maar winnen

Op dinsdagavond 26 januari vertrok EGS B naar Boxtel voor de vijfde ronde van de avondcompetitie in klasse c2 tegen Dubbelschaak B. We hadden na de bye in de eerste ronde nog de volle zes matchpunten behaald tegen de onderste drie teams van onze poule, dus we waren nog volop in de race voor het kampioenschap. Waar we de vorige rondes nog een ratingvoordeel hadden, speelden we nu tegen een team met gemiddeld 180 punten per bord meer. Een flink verschil, maar we wisten dat ieder van ons dit op een goede dag kon overbruggen, dus we begonnen met goede moed aan onze partijen.

Al snel, na iets meer dan een uur spelen, werd op elk bord steeds duidelijker hoe de partij zou aflopen. De stelling van Robin Verhoeven had het meeste perspectief: Hij speelde op bord 1 een Siciliaanse partij, waarin hij al vroeg per ongeluk een pion cadeau gaf. Dit bleek uiteindelijk niet heel erg te zijn, want in ruil daarvoor kwam er een paard op d6 de zwarte stelling binnen. Dit paard werd zo gevaarlijk dat de tegenstander besloot zijn toren er voor te geven. Nadat Robin van de kwaliteit een lopervoorsprong had gemaakt, bleef er voor zwart ook nog eens een pionnenruïne over, waardoor hij somber inzag: 0-1.

Niet veel later konden op bord 4 ook de stukken in de doos: Bram van de Vrande speelde een Pirc waarin hij aanvankelijk het controle kreeg over het centrum. Een paar zetten later leek hij dit te verliezen, waardoor voor beide partijen een moeilijke stelling zou ontstaan. Mede door de voorsprong van EGS B, besloot Bram remise aan te bieden. Zijn tegenstander zag ook geen winst in de stelling, zodat de partij na slechts 11 zetten onbeslist eindigde. Ook René van den Bosch was niet heel lang bezig op bord 3. Hij zag met wit al snel een gelijke stelling ontstaan, waardoor hij al binnen een half uur remise aanbood. Dit vond de speler van Dubbelschaak wel heel vroeg, zodat ze toch nog even doorspeelden. Het leidde uiteindelijk tot een gesloten stelling waarin iemand zou moeten gaan offeren om een doorbraak te forceren. Dit leek hen echter geen goed idee, waardoor er toch tot remise werd besloten: 1-2.

Hiermee was er al minstens één matchpunt binnen, maar konden we ook de volle buit meenemen naar Goirle? Jasper Kools kwam wat passief uit de Konings-Indische opening, maar duidelijke aanknopingspunten waren er niet voor de tegenpartij. Jasper kreeg nog wel het loperpaar, maar veel leverde dit niet op: Er werd al snel afgewikkeld naar een gelijk eindspel, waardoor Jasper besloot remise aan te bieden. Dit zou immers de overwinning voor EGS B betekenen met nog alle kansen op het kampioenschap. De tegenstander zag geen winst meer in het eindspel en besloot het aanbod te accepteren. Eindstand Dubbelschaak B – EGS B: 1,5-2,5.

Zo is EGS B na vijf rondes nog steeds op kampioenskoers. Omdat De Baronie C - Rochade B in een gelijkspel is geëindigd, zijn wij de enige in klasse c2 die nog alles hebben gewonnen. Er staan echter nog twee moeilijke wedstrijden op het programma, te beginnen met de thuiswedstrijd tegen De Baronie op 8 maart.


14 februari 2016 Verslag van Alex

EGS-jeugd scoort bij Drie Torens Jeugdtoernooi

Op vrijdag 12 februari vond het de Drie Torens jeugdtoernooi plaats in Basisschool de Elzen. Het toernooi bestond uit 7 rondes en was verdeeld in 2 groepen (stap 0-1 en stap 2 en hoger). Tijdens het toernooi hadden de kinderen ook de mogelijkheid om tegen de beer en wolf te schaken om zo een consumptie te winnen.

In groep 2 (stap 0-1) werd EGS vertegenwoordigd door Thijs, Lucas, Gijs en Stijn. Zij hadden ieder ook al meegedaan aan het schoolschaakkampioenschap en hebben daar veel ervaring opgedaan. Thijs begon erg sterk aan het toernooi met 2/2, maar na in de derde ronde de uiteindelijke winnaar  tegen te krijgen moest hij uiteindelijk genoegen nemen met een mooie 8e plaats (4/7). Ook Lucas en Gijs begonnen ieder goed aan het toernooi, maar zoals iedereen weet hoe meer je wint hoe moeilijker de tegenstanders worden. Dat ondervonden ook Lucas en Gijs die ieder heel trots mogen zijn met een 11e (3,5/7) en 14e (3/7) plaats. Dan door naar de 4e en laatste EGS deelnemer: Stijn Evenwel. Stijn is van de vier deelnemers degene die het laatst bij de club is gekomen. Toch kan ook Stijn heel tevreden zijn over zijn toernooi. Na een mindere start van 0/2 begon ook Stijn punten te pakken en speelde uiteindelijk 2 hele punten bij elkaar. Daardoor werd Stijn uiteindelijk nog 20e.

Dan gaan we door naar de 1e groep waar EGS de eerste plaats in beslag mocht nemen met Bram van de Vrande. Bram eindigde het toernooi met 6/7 wat net een half puntje meer was dan de nummer 2. Wel moet gezegd worden dat een paar grote concurrenten niet aanwezig waren.

Uiteindelijk mag iedereen tevreden zijn over de resultaten en over het gezellige jeugdtoernooi. En hebben deze jongens wel laten zien dat er een talentvolle lichting aankomt en hopelijk horen we binnenkort meer van hun. Succes!!


14 februari 2016 Verslag van Alex

EGS op promotieplek na nieuwe stunt, EGS 2 deelt niet in de vreugde

Na een nieuwe zege, dit keer een 2,5-5,5 in Soerendonk op Garde, vindt EGS 1 zich terug op de tweede plek van de Promotieklasse. Een klassering die aan het eind van het seizoen recht geeft op promotie. Niet slecht, voor een degradatiekandidaat. Helaas voor de spelers van het tweede kon EGS 2 niet delen in de feestvreugde. Baronie 3 hield de matchpunten in Breda met dezelfde score: 5,5-2,5.

Waar EGS op papier het zwakste team heeft van de hele Promotieklasse, blijkt dat dit seizoen nog niet uit de uitslagen. Ook Garde, dat vorig seizoen in Goirle nog ruim kwam winnen, had gemiddeld bijna tachtig ratingpunten meer. Maar in de wedstrijd was daar weinig van te merken. De eerste beslissingen vielen uit in het voordeel van EGS en daarna moest Garde hopen op een 4-4 die er niet kwam.

Rick van Loy zette EGS op voorsprong nadat hij een stuk buit maakte in een stelling waarin voor beide spelers lange tijd niets aan de hand leek. Robin Verhoeven had eerder al een snelle remise gespeeld en inval-wedstrijdleider Alex van Lanen besloot dat dit het moment was om zijn tegenstander in tijdnood met nog een extra uitdaging op te zadelen: neem ik het remise-aanbod aan? Hij koos eieren voor zijn geld, waarschijnlijk terecht, gezien de 3 minuten die hij nog had voor 17 zetten in een scherpe stelling. Supersub Erik Hamers maakte er 1-3 van door een toreneindspel met twee pionnen meer in winst om te zetten.

De overige borden waren op dat moment nog in evenwicht. Een pion minder voor Jasper van Dalen, een loopgravenoorlog bij Bram van Huijgevoort en kleine plusjes voor Ard van Beek en Thomas Kools. Ard maakte er eerst een dikke vette min van (toren kwijt) om uiteindelijk toch het cruciale vierde punt binnen te hengelen toen zijn tegenstander Ards matdreiging over het hoofd zag.

Op de resterende drie borden werd tot lang na de eerste tijdscontrole geschoven, maar de zege kwam voor EGS nooit in gevaar. Bram hield aan het topbord de zaak solide dicht: 1,5-4,5. Jasper  was na een partij met wisselende kansen in een lastig eindspel van ieder toren, paard en twee pionnen terecht gekomen. Remise? We zullen het nooit weten, want hij deed pardoes zijn paard in de aanbieding. Thomas speelde een toreneindspel met een pion meer. Zijn tegenstander verdedigde vaardig, leek remise te kunnen houden, maar het kostte hem veel tijd en hij verrekende zich op het cruciale moment. Dus punt voor Thomas en 2,5-5,5 voor EGS.

Net als EGS 1 is ook EGS 2 op papier steeds de zwakkere. Maar het tweede is er dit seizoen helaas nog niet in geslaagd om die papieren voorspellingen te weerspreken. Zonder enkele belangrijke krachten toog EGS 2 naar Breda. Vooraf was al duidelijk dat het een moeilijke opgave zou zijn om tegen Baronie 3 het eerste punt thuis te scoren. De gemiddelde rating van de Baronie ligt pakweg 250 punten hoger dan ons team.

Lex Brekelmans, op bord 3, moest na een gelijk opgaande partij al vroeg het onderspit delven. Frans Leijtens, op bord 4, stond bij de 11e zet de kwaliteit en een pion achter. Het werd een zware dobber. De pion werd nog wel teruggewonnen, maar door rustig uitspelen van de tegenstander moest Frans bij de 45e zet opgeven. De andere spelers die hun partij verloren waren Rob van Esch, Ben Elswijk en Nico Dignum.

Pieter Couwenberg speelde remise. Frans Brock als nieuwkomer in het team sloot zijn 2e partij met winst af, een mooie prestatie. Maarten de Wit was verwikkeld in een eindstrijd met ieder een toren, 6 pionnen voor Maarten en zijn tegenstander 3 pionnen en een loper. Het was na 4½ uur dat Maarten de vlag kon hijsen, zijn overwinning was binnen: 5,5-2,5.

Dat betekent dat EGS 2 nog steeds op een degradatieplek staat in klasse 2A. Weliswaar met nog steeds een wedstrijd tegoed, dus wie weet… EGS 1 stond zaterdagavond op de site van de NBSB zelfs even eerste. En al was dat alleen maar omdat de uitslag van (inmiddels weer) koploper Veldhoven nog niet verwerkt was, we hebben toch maar gauw een screenshotje gemaakt. Er volgen nog drie wedstrijden waarin EGS mag proberen deze topklassering vast te houden, dan zou promotie naar het landelijk niveau het gevolg kunnen zijn. Maar goed: ook in de volgende drie potjes is EGS op papier weer drie keer de zwakkere…


21 februari 2016 Verslag van Alex

Podiumplek voor Robin Verhoeven in Berkel-Enschot

Robin Verhoeven zette van de vierkoppige EGS-delegatie de knapste prestatie neer tijdens het rapidtoernooi van De Oude Toren in Berkel-Enschot. Robin eindigde gedeeld eerste in de B-poule van het Druiventros-toernooi (5,5 uit 7), dat tegenwoordig ook als het Brabants rapidkampioenschap door het leven gaat. Hij miste op weerstandspunten de toernooiwinst.

In diezelfde B-poule had Erik Hamers het zwaar. Hij kwam slechts tot 1,5 punt. In de C-groep finishten Rob van Esch en Bram van de Vrande allebei in het linkerrijtje. Rob scoorde 4 punten, goed voor een 16e plaats. Bram eindigde met een half punt minder twee plekken lager.


28 februari 2016 Verslag van Alex

Twee bekers in één klap voor Rick van Loy

Tien jaar na zijn eerste toernooizege heeft Rick van Loy in het laatste weekend van februari voor de tweede keer het ONK van de NSVG (Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten) op zijn naam gezet. Een prestatie die Rick niet één, maar twee bekers opleverde. Die van toernooiwinnaar en die van beste NSVG-lid.

Rick was als nummer vijf geplaatst in een deelnemersveld dat elkaar niet veel ontliep. Daarin verloor Rick in zes ronden geen enkele partij, wel speelde hij twee keer remise. Een daarvan, tegen de uiteindelijke nummer twee Sergio Harnandan, was op zijn tandvlees. In een verloren eindspel kon Rick de zaak voldoende compliceren om toch met een half punt te ontsnappen. Het is achteraf de beslissing in de strijd om de toernooizege geweest. 

Zijn andere remise speelde Rick tegen Alex van Lanen, die uiteindelijk als derde finishte met 4 uit 6 (twee keer winst, vier remises). Pieter Couwenberg tekende niet alleen voor de organisatie van het toernooi, maar schaakte ook nog eens een heel verdienstelijke drie punten bij elkaar. Alle drie de EGS-deelnemers mochten bovendien wat ratingpuntjes aan hun totaal toevoegen aan het eind van vier dagen Nunspeet.

Dat laatste was Guus Vermeulen helaas niet gegeven. Na een valse start knokte hij zich nog terug naar een vijftig procents-score (en hij miste en passant nog een prachtig dame-offer), maar dat was niet genoeg om ratingverlies te voorkomen. Alle standen zijn te vinden op de site van de NSVG.


28 februari 2016 Verslag van Alex

Weer geen punten voor EGS 2

Afgelopen zaterdag 27 februari speelde het tweede team van EGS de inhaalwedstrijd tegen De Pion 4. Zoals de voorgaande wedstrijden in de 2e klasse, weer een uitdaging: spelen tegen een team met een gemiddelde rating van 1604. Dit is ca. 270 punten meer dan EGS 2.

Op bord 8 verleidde zijn tegenstander Simon met een ongedekte pion. Simon kon de verleiding niet weerstaan en snoepte met zijn paard de pion, niet ziende dat vervolgens zijn tegenstander door een dubbele aanval met schaak het paard sloeg. Dit leidde uiteindelijk tot de eerst verliespartij. Vervolgens gingen Rob en Nico onderuit. Dat was dus 3-0.

Daarna kwam er enigszins wat tegengas. Bram, Lex en Frans speelden remise. Maarten was de enige speler die de volle winst behaalde. De laatste partij van Henk zag er positief uit voor EGS, echter door een onoplettendheid kon de tegenstander mat in een geven.

EGS 2 haalt iedere ontmoeting wel bordpunten, maar daar blijft het bij. Op 19 maart komt er een nieuwe kans: teggen de nummer 7, Raadsheer 3.


03 maart 2016 Verslag van Maarten

Tweede helft Regiocompetitie begint goed

Nadat het regioteam de sreie uitwedstrijden had gespeeld, was er op dinsdag 1 maart de aftrap van de serie van drie thuiswedstrijden. De eerste tegenstander die werd ontvangen was het team van Caïssa uit Rijen.

Rond de klok van achten gingen de vier partijen van start. Invaller Bram (wegens ziekte van Nico) had een voortvarende start: hij kwam een stuk voor en voordat iedereen van die verrassing was bekomen volgde er meer en snel daarna de winst. 1-0. Vervolgens was de tegenstander van Bram zo sportief om een partij tegen Pieter van der Pluijm te spelen, die onverhoopt tegenstanderloos was gebleven. 

Op de borden van Maarten, Rob en Pieter C. ging het wat minder vlot qua onderscheid makende ontwikkelingen. De partij van Rob ging langzaam van start (10 zetten na een uur spelen), maar dat was vast bedoeld om de tegenstander in slaap te sussen. Opeens werd er stevig met stukken geschoven, die ook massaal in de doos verdwenen, en na het optrekken van rook- en remsporen stond Rob een toren voor met uitzicht op een loper extra. Toen deze ook van het bord verdween was de winst geboekt: 2-0.

In de tussentijd had Maarten zich naar een bizarre stelling gewurmd met uitzicht op winst van de partij. Echter, toen sloeg de zetverwisselingsduivel toe. Voor de winstvoering was de enige loper nodig, en wel nadat een toren een doorgebroken pion zou hebben geslagen. Doordat het woord loper als belengrijk stuk in het hoofd bleef hangen, sloeg hij met de loper in plaats van de toren en kostte dat een toren. Een Bakemaatje zullen we vrij naar Henk Elsink maar zeggen. Stand 2-1.

Hiermee kwam de druk m.b.t. de einduitslag op het bord van Pieter te liggen. Vanuit de opening had Pieter geprobeerd om de stelling van zijn tegenstander wat open te wrikken om daarmee mkakkelijker op de vijandelijke koning af te kunnen gaan, maar zijn tegenstander wist de stelling onder controle te houden zodat remise uiteindelijk de uitslag was. Einduitslag EGS - Caïssa 2,5 - 1,5.

De tweede thuiswedstrijd, tevens de vijfde uit de serie van zes, is tegen De Wilde Dame en wel op 19 april.


09 maart 2016 Verslag van Alex

Wie wordt de nieuwe Goirles Open Kampioen? Schrijf je nu in!

Op zoek naar gezellige en sportieve tegenstanders voor zeven vrijdagavonden? Dan is het Goirles Open Kampioenschap (alias GOK) precies wat je zoekt. En laat EGS nou net op het punt staan te beginnen met de dertiende editie van dit open toernooi...

Voor degenen die het GOK niet kennen, een korte introductie. Op zeven vrijdagavonden (aanvang 20.15 uur) wordt er in het GOK gestreden om de Goirlese open titel. Deelname kost 10 euro (EGS-leden doen gratis mee), de hoofdprijs bedraagt 100 euro. We hanteren het avondcompetitie-tempo: anderhalf uur voor veertig zetten en daarna een kwartier extra. De partijen in het GOK tellen niet mee voor je rating, dus ze bieden voor clubspelers dé gelegenheid om eens vrijblijvend met die nieuwe openingsvariant te experimenteren zonder dat er meteen een berg ratingpunten op het spel staat. De indeling volgens het Zwitsers systeem zorgt er bovendien voor dat je (ongeveer) even sterke en dus interessante tegenstanders krijgt voorgeschoteld.

Maar wanneer gaat dat dan gebeuren? Nou: 11 maart, 25 maart, 8 april, 6 mei, 20 mei, 3 juni en 17 juni. Op vrijdagavond 24 juni is de prijsuitreiking, gecombineerd met een snelschaaktoernooi. Inschrijven voor het GOK kan bij Rick van Loy: r.vanloy@telfort.nl.

Voorlopige deelnemerslijst GOK 2016:

Naam Club Rating
Bram van den Berg SG King 2212
Rudolf Kat En Passant 1944
Pascal Graafmans EGS 1916
Alex van Lanen EGS 1894
Thomas Kools EGS 1862
Rick van Loy EGS 1842
Guus Vermeulen  De Stukkenjagers  1801
Robin Verhoeven EGS 1752
Erik Hamers EGS 1616
Pieter Couwenberg EGS 1582
Maarten de Wit EGS 1531
René van den Bosch EGS 1485
Jasper Kools EGS 1457
Peter Ansems De Stukkenjagers 1387
Bram van de Vrande EGS 1280
Rob van Esch EGS 1221
Frans Brock EGS 1057
Nico Dignum EGS 1048
Ben Elswijk EGS 0
Eddie Franken (geen) 0
Herma Timmer (geen) 0

13 maart 2016 Verslag van Alex

René van den Bosch verrast in ronde 1 GOK

De krachtverschillen waren aan de meeste borden groot in de eerste ronde van het GOK. Dat betekende een aantal snelle zeges, voor bijvoorbeeld Pascal Graafmans, Thomas Kools, Robin Verhoeven en Guus Vermeulen. Titelverdediger Rudolf Kat deed er wat langer over, maar kwam ook nooit in gevaar tegen Frans Brock.

Slechts in twee partijen week de uitslag af van de ratingverwachting. In de eerste kwamen Jasper Kools en Pieter Couwenberg remise overeen. In de andere schaakte René van den Bosch zich naar de grootste verrassing van de openingsronde. Alex van Lanen brak de koningsvleugel open, maar dat werd hem uiteindelijk zelf fataal. Zodoende heeft het GOK, voorlopig, negen koplopers.

De tweede ronde, die wordt gespeeld op vrijdag 25 maart, brengt waarschijnlijk meer tekening in de strijd.

1

Pascal Graafmans

 

0.0

 

1916

Ben Elswijk

 

0.0

 

1000

1-0

2

Nico Dignum

 

0.0

 

1048

Thomas Kools

 

0.0

 

1862

0-1

3

Robin Verhoeven

 

0.0

 

1752

Peter Ansems

 

0.0

 

1387

1-0

4

Erik Hamers

 

0.0

 

1616

Herma Timmer

 

0.0

 

1000

1-0

5

Eddie Franken

 

0.0

 

1000

Guus Vermeulen

 

0.0

 

1801

0-1

6

Jasper Kools

 

0.0

 

1457

Pieter Couwenberg

 

0.0

 

1582

½-½

7

Frans Brock

 

0.0

 

1057

Rudolf Kat

 

0.0

 

1944

0-1

8

Maarten de Wit

 

0.0

 

1531

Rob van Esch

 

0.0

 

1221

1-0

9

Rick van Loy

 

0.0

 

1842

Bram van de Vrande

 

0.0

 

1280

1-0

10

René van den Bosch

 

0.0

 

1485

Alex van Lanen

 

0.0

 

1894

1-0

 

 

Tafel

Wit

Categorie

Score

Rating

Zwart

Categorie

Score

Rating

Uitslag

1

Rudolf Kat

 

1.0

1944

Robin Verhoeven

 

1.0

1752

 

2

Guus Vermeulen

 

1.0

1801

Pascal Graafmans

 

1.0

1916

 

3

Thomas Kools

 

1.0

1862

Erik Hamers

 

1.0

1616

 

4

Maarten de Wit

 

1.0

1531

Rick van Loy

 

1.0

1842

 

5

Pieter Couwenberg

 

0.5

1582

René van den Bosch

 

1.0

1485

 

6

Alex van Lanen

 

0.0

1894

Jasper Kools

 

0.5

1457

 

7

Peter Ansems

 

0.0

1387

Nico Dignum

 

0.0

1048

 

8

Bram van de Vrande

 

0.0

1280

Ben Elswijk

 

0.0

1000

 

9

Rob van Esch

 

0.0

1221

Eddie Franken

 

0.0

1000

 

10

Herma Timmer

 

0.0

1000

Frans Brock

 

0.0

1057

 

18 maart 2016 Verslag van Maarten

Avondcompetitie: Dinsdag Afdroogdag

Voorlaatste ronde levert één matchpunt op

Dinsdagavond 8 maart speelden beide avondteams hun voorlaatste wedstrijd van dit seizoen. Het A-team stond bovenaan en kon bij winst of gelijk spel de titelaspiraties in poule C1 hoog houden. Het B-team kon bij winst alleen op kop komen. Het liep allemaal wat anders, zij het dat het B-team toch nog steeds de beste papieren voor de eindoverwinning in poule C2 heeft. Wellicht dat het gegeven dat er in totaal op dertien borden werd geschaakt (8 avond en 5 intern) niet helemaal de goede randvoorwaarde was.

De tegenstander van het A-team, WLC A, was op volle oorlogssterkte naar Goirle afgereisd. WLC zou bij winst zicht hebben op de eindoverwinning en dat wilden ze laten merken ook. Met een gemiddelde rating van 2006 (2 keer boven 2100) was dit het sterkste team tot nu toe ingezet in deze competitie.

Met het EGS gemiddelde van 1842 zou dit een zware klus worden. En inderdaad verliep de wedstrijd anders dan we tot nu toe gewend waren. De vier partijen gingen traag van start, zo'n 10 tot 12 zetten in het eerste uur, maar kregen in het tweede speeluur wat meer vaart. Helaas voor Bart betekende dat dat hij als eerste het onderspit moest delven na een listige combinatie van zijn tegenstander in het midden. Enige tijd later was er hetzelfde lot voor Alex; de aanval van zijn tegenstander op de koningsvleugel sloeg door bij de gelegenheids bord 1 speler. Maar goed, tegen 2172: altijd moeilijk.

Ook Thomas had op bord 3 last van een aanval die als een de-berg-afrollende-sneeuwbal aan grootte en snelheid toenam: 0-3.

Alleen mineur? Nee, gelukkig niet. Pascal wist op bord 2 met tactisch manoeuvreren de enig overgebleven pion op het bord -van zijn tegenstander, toch 2144- te verwijderen en daarmee "de eer" te redden. Einduitslag EGS A - WLC A 0,5-3,5.

EGS A staat nu gedeeld eerste, maar heeft 2,5 bordpunt minder dan de andere nummers een. Gezien het programma voor de laatste speelronde, is een zeer goede derde plaats in de eindrangschikking het meest realistisch. Maar ja, net als bij het Bamzaaien: "je kennie wete".

EGS A en B in actie

Acht avondborden in actie in het Hof van Holland

EGS B speelde tegen Baronie C die oud-lid Fred Pardoel als invaller in de gelederen hadden. Deze wedstrijd was een stuk spannender dan die van het A-team, want lange tijd kon het alle (voor EGS goede) kanten opgaan. Echter, René verloor, Erik en Jasper wonnen en toen was de uitslag afhankelijk van de partij van Robin. Ergens vergalloppeerde hij zich en moest een 0 incasseren waarmee de eindstand 2-2 werd.

Daardoor is EGS B gedeeld eerste qua matchpunten, maar wel met een half bordpunt meer dan de concurrent. En laat deze concurrent nou net de tegenstander van EGS B zijn in de volgende en laatste ronde. Dat betekent, zoals de oplende lezer al bemerkt heeft, dat EGS B kampioen wordt als het niet verliest.

De volgende ronde is voor EGS A op vrijdag 15 april uit tegen Garde A en voor EGS B op donderdag 14 april uit tegen Rochade B, waarna er een mooi seizoen in de avondcompetitie opzit.


20 maart 2016 Verslag van Alex

EGS blijft winnen, EGS 2 officieel gedegradeerd

EGS 1 heeft opnieuw twee punten aan het toch al verrassend hoge totaal toegevoegd in de Promotieklasse. Staartploeg De Pion 3 (op papier exact even sterk als EGS) leed in Goirle zijn grootste nederlaag: 5,5-2,5. EGS 2 miste op verschillende borden kansen en leed daardoor een zure 3,5-4,5 nederlaag tegen De Raadsheer 3. Het tweede is nu officieel gedegradeerd.

Hoewel De Pion nog niets wist te winnen, was van onderschatting geen sprake. Elke nederlaag die de Roosendaalers dit seizoen leden, was er een van 4,5-3,5. Het halfje was al gauw binnen: Alex van Lanen kwam met initiatief uit de opening maar zag zich (achteraf ten onrechte) genoodzaakt alle lichte stukken en de dames af te ruilen. Wat overbleef was een overduidelijke remise.

Heel wat later begonnen de hele punten binnen te druppelen. Bart Plasmans had een remisevoorstel afgewezen en zijn moed werd beloond toen zijn tegenstander (de sterkste Pionner) een paardvork miste. Thomas Kools kraakte de koningsstelling van zijn opponent en maakte er, gecombineerd met een solide remise van Ard van Beek, 3-1 van.

De 4-1 kwam voort uit de heksenketel die Robin Verhoeven en zijn tegenstander hadden gecreërd op bord 6. Het leek er allemaal bijzonder gevaarlijk uit te zien, maar Robin hield het hoofd koel en strafte een misser van zijn tegenstander af met een mooie matcombinatie. Jasper van Dalen was de enige EGS-speler die verloor, een veelbelovende stelling na een gedurfd offer glipte hem door de vingers.

Zodoende viel Bram van Huijgevoort de eer te beurt om matchwinner te worden. Zijn talentvolle tegenstander ging remise aanvankelijk nog uit de weg met het oog op de stand, maar moest ook erkennen dat er van beide kanten geen enkele muziek meer in de stelling zat. Bleef over Rick van Loy. Hij had de hele middag een comfortabel plusje gehad, vergooide dat compleet na de tijdcontrole, maar profiteerde vervolgens van een blunder van zijn tegenstander: 5,5-2,5. (Voor verslag uit Roosendaals oogpunt: klik hier.)

De nieuwe zege betekent dat EGS over twee weken, in de voorlaatste speelronde, een heuse topper speelt tegen De Baronie. De Bredanaars delen met EGS de tweede plek, maar hebben minder bordpunten. Ze moeten dus voor de winst gaan met het oog op promotie en misschien nog de titel. EGS zou met een gelijkspel al goede zaken doen.

EGS 2 trekt dan ook naar het westen van Brabant (Bergen op Zoom), maar daar houden de overeenkomsten wel op. Voor het tweede wordt BSV 3-uit de (voorlopig?) laatste wedstrijd in de tweede klasse. Na de nederlaag van zaterdag staat het vast dat EGS 2 laatste eindigt.

Zoals wel vaker dit seizoen was er zeker uitzicht op meer. Zonder overdrijven kan worden gesteld dat EGS 2 goede uitzichten had op twee bordpunten en dus een eerste seizoenszege.

Het begon nog goed met een remises van Lex Brekelmans en Jasper Kools en een mooie zege van Maarten de Wit op het topbord. Helaas konden Frans Leijtens, Rob van Esch en Nico Dignum weliswaar veelbelovende, waarschijnlijk winnende stellingen opbouwen, maar wisten ze die niet te verzilveren. Rob pakte nog een halfje, voor Frans en Nico was een nul hun deel. Ook Frans Brock moest uiteindelijk zijn koning omleggen.

Dat Henk van Griethuijsen een sublieme partij in het toreneindspel in een punt omzette, was daarmee niet meer dan een persoonlijke revanche na de domper die Henk in de vorige (inhaal)ronde tegen De Pion 4 te verduren kreeg. De eindstand: 3,5-4,5 (Zunderts verslag hier).


26 maart 2016 Verslag van Alex

Maarten de witte raaf in ronde 2 GOK

De verwachte namen aan kop van het Goirles Open na twee ronden: titelverdediger Rudolf Kat, Thomas Kools, die bij zijn laatste deelname de titel deelde met Rudolf en Pascal Graafmans, die bij EGS al alles won béhalve het GOK. En, de verrassende vierde op 2 uit 2: Maarten de Wit. Maarten trad toe tot dit elitegroepje door een fout van Rick van Loy af te straffen in een complex middenspel. 

Pascal kwam in een lastige partij tegen Guus Vermeulen bovendrijven in het pionneneindspel, terwijl Rudolf een onverwacht gemakkelijke avond omdat Robin Verhoeven een stuk wegblunderde. Thomas speelde een comfortabele partij met een kwaliteit meer tegen Erik Hamers.

Rene van den Bosch speelde een snelle remise tegen Pieter Couwenberg en is daarmee met 1,5 punt in zijn uppie de eerste achtervolger na het leidend viertal. Daarachter een grote groep spelers met 1 uit 2, die allemaal nog de hoop mogen koesteren om met een tussensprint de koploper te achterhalen.

De volgende ronde in het GOK wordt gespeeld op vrijdag 8 april.

Table

White

Score

Black

Results

1

Rudolf Kat

1

Robin Verhoeven

1-0

2

Guus Vermeulen

1

Pascal Graafmans

0-1

3

Thomas Kools

1

Erik Hamers

1-0

4

Maarten de Wit

1

Rick van Loy

1-0

5

Pieter Couwenberg

0,5

René van den Bosch

1/2

6

Alex van Lanen

0

Jasper Kools

1-0

7

Peter Ansems

0

Nico Dignum

1-0

8

Bram van de Vrande

0

Ben Elswijk

1-0

9

Rob van Esch

0

Eddie Franken

1-0

10

Herma Timmer

0

Frans Brock

0-1

De ranglijst na ronde 2.

No.  PNo.  Name                       Score WP    SB     PS    rat.  TPR  W-We

-------------------------------------------------------------------------------

  1.    1  Rudolf Kat                  2.0   2.0   2.00   3.0  1944 2448 +0.33

        2  Pascal Graafmans            2.0   1.0   1.00   3.0  1916 2459 +0.42

        4  Thomas Kools                2.0   1.0   1.00   3.0  1862 2339 +0.27

       10  Maarten de Wit              2.0   2.0   2.00   3.0  1531 2332 +1.00

  5.   11  René van den Bosch          1.5   2.0   1.50   2.5  1485 1927 +1.05

  6.    3  Alex van Lanen              1.0   2.0   0.50   1.0  1894 1494 -0.84

        5  Rick van Loy                1.0   3.0   1.00   2.0  1842 1487 -0.78

        6  Guus Vermeulen              1.0   2.0   0.00   2.0  1801 1659 -0.26

        7  Robin Verhoeven             1.0   3.0   1.00   2.0  1752 1666 -0.15

        8  Erik Hamers                 1.0   2.0   0.00   2.0  1616 1539 -0.11

        9  Pieter Couwenberg           1.0   2.0   1.00   1.5  1582 1471 -0.30

       13  Peter Ansems                1.0   1.0   0.00   1.0  1387 1400 +0.02

       14  Bram van de Vrande          1.0   1.0   0.00   1.0  1280 1340 +0.08

       15  Rob van Esch                1.0   2.0   0.00   1.0  1221 1266 +0.08

       16  Frans Brock                 1.0   2.0   0.00   1.0  1057 1229 +0.34

16.   12  Jasper Kools                0.5   2.0   0.50   1.0  1457 1527 +0.09

17.   17  Nico Dignum                 0.0   3.0   0.00   0.0  1048  618 -0.20

       18  Ben Elswijk                 0.0   3.0   0.00   0.0  1000  540 -0.24

       19  Eddie Franken               0.0   2.0   0.00   0.0  1000  511 -0.30

       20  Herma Timmer                0.0   2.0   0.00   0.0  1000  429 -0.50

De indeling voor ronde 3, vrijdag 8 april 2016.

Table

White

Score

Black

Score

Results

Nrs

1

Thomas Kools

2

Rudolf Kat

2

 

4 - 1

2

Pascal Graafmans

2

Maarten de Wit

2

 

2 - 10

3

René van den Bosch

1,5

Guus Vermeulen

1

 

11 - 6

4

Frans Brock

1

Alex van Lanen

1

 

16 - 3

5

Rick van Loy

1

Pieter Couwenberg

1

 

5 - 9

6

Robin Verhoeven

1

Bram van de Vrande

1

 

7 - 14

7

Erik Hamers

1

Peter Ansems

1

 

8 - 13

8

Jasper Kools

0,5

Rob van Esch

1

 

12 - 15

9

Nico Dignum

0

Eddie Franken

0

 

17 - 19

10

Ben Elswijk

0

Herma Timmer

0

 

18 - 20


02 april 2016 Verslag van Alex

EGS-teams draaien de rollen om

EGS 2 heeft het seizoen afgesloten met de eerste zege van 2015-2016. In Bergen op Zoom werd BSV 3 met 2-6 verslagen. Toen dat nieuws binnen kwam bij het eerste, dat een uur later was begonnen, voelden de spelers de bui al hangen: het hele seizoen wisten beide zaterdagteams niet tegelijk te winnen. En inderdaad, ook dit keer lukte dat niet. Baronie versloeg EGS met 4,5-3,5. Dat verkleint de promotiekansen van EGS 1 aanzienlijk.

Baronie stond vooraf derde, EGS tweede. Baronie-EGS was dus een topper. Een wedstrijd van veel en voorzichtig manoeuvreren, niet zo vreemd gezien de belangen (Baronie moest winnen om kans te houden op de titel en/of promotie). En daarbij passen veel remises. Vijf werden het er uiteindelijk. Bram van Huijgevoort was de eerste, aan bord 1. Zo op het oog werd het daar nooit echt spannend. Ook op de borden van Robin Verhoeven en Jasper van Dalen waren toen al heuse loopgravenoorlogen ontstaan, die later in remise zouden eindigen.

Thomas Kools zette EGS op voorsprong. Alex van Lanen was ook dicht bij een zege, maar wikkelde onnauwkeurig af naar een toreneindspel met weliswaar een pion meer, maar geen winstkansen. Goed verdedigend werk van zijn Baronie-tegenstander dus. Bart Plasmans ging vervolgens aan bord 2 ten onder, zijn stelling kraakte al een tijdje en uiteindelijk was verlies van materiaal en dus de partij niet te voorkomen. Dus: 3-3.

Dat klinkt beter dan het was. Rick van Loy zag namelijk de aanval, waarvoor hij twee pionnen had geofferd, doodbloeden en moest niet veel later een nul slikken. Daarmee kwam alle druk op de schouders van Ard van Beek te liggen. Die had best een comfortabele stelling, maar zijn opponent bouwde een stevige vesting en die openbreken bleek een onmogelijke opgave. Ard probeerde wat hij kon, had daarbij zelfs kunnen verliezen, maar zijn tegenstander had alleen oog voor de remise die Baronie de winst zou brengen. En die kreeg hij: 4,5-3,5.

Voor EGS 2 stond er niets meer op het spel, degradatie was na de vorige ronde al een feit. Maar het slotakkoord mocht er wezen. Het op papier sterke maar in de praktijk verzwakte BSV 3 werd met 2-6 verslagen. Henk van Griethuijsen verloor als enige. Maarten de Wit en Pieter Couwenberg remiseerden. De staart zorgde voor de winst: 5 uit 5 voor Jasper Kools, Nico Dignum, Frans Leijtens, Rob van Esch en Frans Brock. Dat belooft veel voor volgend seizoen, een niveautje lager.


10 april 2016 Verslag van Alex

Leerling en meester leiden in GOK na drie ronden

Op de helft van het toernooi gaat een confrontatie tussen leerling en meester beslissen over de koppositie in het Goirles Open Kampioenschap. Na drie ronden zijn Thomas Kools en Pascal Graafmans de enige twee deelnemers die nog op 3 uit 3 staan. En dus mogen ze in ronde 4 tegen elkaar.

Rond 3 begon nog met een kwartet koplopers. Pascal strafte een rekenfout van Maarten de Wit af, waardoor de eerste beslissing al vrij vlot viel. Thomas moest het opnemen tegen titelverdediger Rudolf Kat. Die had zo veel vertrouwen in zijn stelling (en waarschijnlijk terecht) dat hij in het middenspel een remise-aanbod afwees. Maar in het vervolg ging Rudolf de mist in en kon Thomas scherp counteren.

Rudolf en Maarten vallen daarmee terug tot de brede subtop, waarin ook Alex van Lanen en Rick van Loy zich speelden met verwachte zeges op Frans Brock en Pieter Couwenberg. Bram van de Vrande is een verrassing op 2 uit 3, hij versloeg na een gedurfd offer Robin Verhoeven. René van den Bosch kwam tot 2 punten dankzij taai verdedigen, waardoor hij Guus Vermeulen ondanks een pion minder op remise wist te houden.

De vierde ronde van het GOK wordt gespeeld op vrijdagavond 6 mei.

Uitslagen van ronde 3
1 Thomas Kools - Rudolf Kat 1-0
2 Pascal Graafmans - Maarten de Wit 1-0
3 René van den Bosch - Guus Vermeulen ½-½
4 Frans Brock - Alex van Lanen 0-1
5 Rick van Loy - Pieter Couwenberg 1-0
6 Robin Verhoeven - Bram van de Vrande 0-1
7 Erik Hamers - Peter Ansems ½-½
8 Jasper Kools - Rob van Esch 1-0
9 Nico Dignum - Eddie Franken 0-1
10 Ben Elswijk - Herma Timmer 1-0

Stand na ronde 3
1 Pascal Graafmans 3 3 0 0 3,0 1 1 1925 2244 1916
2 Thomas Kools 3 3 0 0 3,0 1 2 1878 2336 1862
3 Rudolf Kat 3 2 0 1 2,0 -1 -1 1937 1677 1944
4 Alex van Lanen 3 2 0 1 2,0 -1 -1 1877 1453 1894
5 Rick van Loy 3 2 0 1 2,0 1 1 1829 1585 1842
6 Maarten de Wit 3 2 0 1 2,0 1 -1 1549 1780 1531
7 René van den Bosch 3 1 2 0 2,0 1 1 1513 1879 1485
8 Bram van de Vrande 3 2 0 1 2,0 -1 -1 1301 1652 1280
9 Guus Vermeulen 3 1 1 1 1,5 -1 -1 1787 1467 1801
10 Erik Hamers 3 1 1 1 1,5 1 1 1607 1416 1616
11 Jasper Kools 3 1 1 1 1,5 1 1 1463 1566 1457
12 Peter Ansems 3 1 1 1 1,5 -1 -1 1393 1472 1387
13 Robin Verhoeven 3 1 0 2 1,0 1 1 1730 1417 1752
14 Pieter Couwenberg 3 0 2 1 1,0 -1 -1 1572 1474 1582
15 Rob van Esch 3 1 0 2 1,0 -1 -1 1218 1209 1221
16 Frans Brock 3 1 0 2 1,0 1 1 1065 1492 1057
17 Ben Elswijk 3 1 0 2 1,0 -1 1 1007 1278 1000
18 Eddie Franken 3 1 0 2 1,0 -1 -2 1007 1236 1000
19 Nico Dignum 3 0 0 3 0,0 1 1 1034 616 1048
20 Herma Timmer 3 0 0 3 0,0 -1 -1 981 424 1000

Indeling ronde 4, te spelen op vrijdag 6 mei
1 Pascal Graafmans - Thomas Kools .....
2 Rudolf Kat - René van den Bosch .....
3 Alex van Lanen - Rick van Loy .....
4 Bram van de Vrande - Maarten de Wit .....
5 Guus Vermeulen - Erik Hamers .....
6 Peter Ansems - Jasper Kools .....
7 Ben Elswijk - Robin Verhoeven .....
8 Eddie Franken - Pieter Couwenberg .....
9 Rob van Esch - Frans Brock .....
10 Herma Timmer - Nico Dignum .....

 


15 april 2016 Verslag van Alex

EGS B kampioen! EGS A eindigt derde

Succes voor EGS in de avondcompetitie. EGS B heeft in het allereerste seizoen van zijn bestaan meteen de titel binnen gehaald in klasse C2. In de allesbeslissende laatste wedstrijd werd donderdagavond het sterke Rochade B in eigen huis verslagen met 1-3.

Een gelijkspel was genoeg geweest voor EGS. Dat wist Rochade blijkbaar ook, want ze traden op in hun sterkste opstelling van dit seizoen met een gemiddelde rating die behoorlijk wat hoger was dan die van EGS. Maar dat mocht niet baten. Rene van den Bosch en Jasper Kools scoorden twee knappe remises. Rene tegen de topscorer van de competitie, die tot dan toe alles had gewonnen. En Jasper aan bord 1. De twee zwartspelers Robin Verhoeven en Bram van de Vrande zorgden voor volle punten: 1-3!

Een onverwacht en erg knap kampioenschap, dat toepasselijk genoeg in de slotronde werd behaald door de vier basisspelers van EGS B. Andere spelers die dit seizoen in actie kwamen en een bijdrage aan de titel leverden (allen minimaal remise), waren Alex van Lanen, Erik Hamers, Maarten de Wit, Pieter Couwenberg en Rob van Esch.

Voor EGS A was een kampioenschap tot voor de laatste speelronde ook nog een theoretische mogelijkheid. Dan zouden zowel Stukkenjagers als WLC moeten verliezen en dan kon EGS het op vrijdagavond afmaken door uit van degradant Garde te winnen. Nou... WLC verloor, maar Stukkenjagers versloeg het met slechts drie spelers opgekomen HSC en was dus al kampioen toen EGS en Garde aftrapten. Zodoende had EGS in dat treffen zijn eindklassering in eigen hand: vierde bij verlies, derde bij een gelijkspel en tweede bij een zege. Het werd derde. Thomas Kools won, teamcaptain Maarten de Wit en invaller Pieter Couwenberg remiseerden en helaas verloor Bart Plasmans.

Ondanks het wat tegenvallende slot van het seizoen is de derde plek van EGS A er nog steeds een die gezien mag worden, in een stevige eerste klasse! En nog een persoonlijk succes voor Thomas: met een score van 5,5 uit 7 werd hij topscorer in deze competitie.


17 april 2016 Verslag van Maarten

Avondcompetitie EGS A: Gelijk gespeeld en ook wat geleerd

De laatste ronde van de avondcompetitie bracht EGS A helemaal naar Soerendonk voor de wedstrijd tegen Gardé A. Gardé had zich al stevig op de laatste plaats van de rangschikking genesteld, echter dat bleek geen aanleiding tot automatische winst. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er geen grote belangen meer waren voor beide teams. Aangezien Pascal en Alex zich hadden afgemeld viel Pieter in om het kwartet met Thomas, Bart en Maarten te completeren.

Maarten had voor een tactische opstelling gekozen, met zichzelf op bord 1 en in Soerendonk aangekomen bleek Gardé ook wat te hebben geschoven in de opstelling. Ratingtechnisch stond er een iets sterker team voor EGS A klaar.

Alvorens van start te gaan kregen we, desgevraagd, een uitleg over logo en naam van Gardé. Immers het logo bestaat uit een dame die op de korrel wordt genomen. Het schijnt dat "Gardé" de damevriendelijke variant van "Schaak" is en vooral in gebruik in Oost-Europa.

Op de borden werden er diverse vormen van schaak gepresenteerd, variërend van de Grob tot degelijk schuifwerk. Maarten was als eerste klaar na een vroege zetherhaling, geïniteerd door zijn tegenstander, die vooral was ingegeven door verwachte latente dreigingen, zoals de Romeinen zich ook vaak afvroegen welke nieuwe dreigingen achter de omheining van het Gallisch dorp ontstonden. Analyse wees uit dat remise uiteindelijk de meest waarschijnlijke uitslag zou zijn geweest.

Bart had met wit voor een licht agressieve opstelling gekozen, lange rokade en een loper voor de neus van de zwarte koning op g6. Echter deze loper kwam wat in de knel en vervolgens kreeg de zwartspeler aanvalskansen. De slotstelling met twee verbonden vrijpionnen buiten bereik van de witte koning was voldoende om op te geven. 1/2-11/2.

Pieter was ondertussen bezig om een gat te wrikken in de stelling van zijn tegenstander om daar met veel geweld met een toren binnen te komen, echter er stonden voldoende lichte stukken paraat om het gat virtueel dicht te houden: geen doorkomen aan en uiteindelijk remise. Tussenstand 1-2.

Thomas was met zijn tegenstander vanaf het begin een soort landjepik aan het doen op het middenveld. Vroeg de dames er al af en alle pionnen nog op het bord, waren aanleiding voor Thomas' koning richting middenstip te gaan. Daarmee werd het voor zijn tegenstander dreigender en dreigender, u kent het wel: als een schip zure appelen aan de horizon.

Stellingtechnisch was het voer voor theoretici: is een 2x3 pionnen opstelling nu beter dan 3x2 pionnen? Feit is dat de 3x2 pionnen van Thomas soepeltjes de overgebleven stukken ondersteunden en dat Thomas opnieuw een fraaie winstvoering vond. Door deze overwinning is Thomas, met 5,5 uit 7, de beste speler geworden van poule C1!

Eindstand 2-2. Hiermee is EGS A derde geworden in poule C1 met net zoveel matchpunten als nummer 2, maar met anderhalf bordpunt minder. Er werden in 7 rondes 28 partijen gespeeld waarvan er 11 werden gewonnen, 9 remises en 8 partijen gingen verloren: een score van 55%.

EGS A kijkt terug op een geslaagd seizoen, er werd maar een keer verloren en vier keer gewonnen naast twee gelijke spelen. Dank gaat uit naar de spelers (in volgorde van aantal caps): Thomas en Bart (7), Pascal en Maarten (5), Alex (3) en Pieter (1).


20 april 2016 Verslag van Maarten

Regiocompetitie: De Wilde Dame net getemd

In de vijfde en voorlaatste ronde van de regiocompetitie speelde het EGS team thuis tegen het kwartet van De Wilde Dame. In het eerste half uur van deze clash van de Hof-van-Hollanders gebeurde er nog erg weinig, zij het dat Rob op bord 3 met de zwarte stukken een mooie ontwikkelingsvoorsprong had genomen. Deze voorsprong gaf hem aanleiding tot het gaan uitvoeren van een heuse koningsaanval. Wellicht was hij hierbij geïnspireerd door het buur(4)bord waar Nico -met wit- iets vergelijkbaars meemaakte als slachtoffer. Aangezien Nico zelf veel stukken naar de damevleugel stuurde i.p.v. de koningsaanval af te slaan, werd het onvermijdelijk dat de zwarte aanval zou doorslaan. "Mat was onvermijdelijk" volgens zijn tegenstander. Klinkt wel sterk als het "Resistance is futile" van The Borg, maar dit terzijde.  De avond begon met een achterstand: 0-1.

Onder- dan wel intussen had supersub Bram op bord 2 beide lopers rond de middencirkel geposteerd om samen met een doorgebroken pion enige paniek te zaaien in het vijandelijk kamp. Dit lukte zo goed dat hij op fraaie wijze eerst een stuk en daarna de partij won: de stand was weer gelijk 1-1.

Maarten speelde op bord 1 een strategisch rijke partij met weinig kansen over en weer; uiteindelijk berustten beide spelers in remise, want lang wachten tot de tegenstander een fout maakt is het soort van anti-schaak dat zij niet wilden spelen. Toen was het 1,5-1,5 en hing het lot van het EGS team af van het resultaat van de partij van Rob.

Rob was zijn aanval steeds meer aan het versterken met behulp van de aanvoer van nieuwe stukken/pionnen en dat was zo overtuigend dat zijn tegenstander op enig moment het moede hoofd in de schoot legde. Deze welverdiende winst bracht de overwinning in EGS-kamp: 2,5-1,5.

Na vijf rondes heeft het EGS team nu 8 matchpunten en weer eens zicht op de eerste plaats aan het eind van de competitie. De alles beslissende (en tevens laatste) wedstrijd is op donderdag 12 mei in het Hof van Holland tegen En Passant uit Chaam tijdens de -inmiddels traditionele- gemeenschappelijke afsluiting van de regiocompetitie.


24 april 2016 Verslag van Alex

EGS sluit seizoen winnend af, maar grijpt net naast promotie

Op een half puntje heeft EGS promotie naar het landelijk niveau gemist. Het (qua zaterdagse prestaties) beste seizoen in de clubgeschiedenis eindigde met een nieuwe zege: 5-3 tegen OSV. Goed voor de tweede plek en promotie áls Baronie zou verliezen van kampioen Veldhoven. Die topper eindigde echter in 4-4, waardoor Baronie EGS voorbleef.

Vooraf was de opgave voor EGS 1 duidelijk: winnen van de gasten uit Oss en dan maar hopen op goed nieuws uit Veldhoven. Tegenstander OSV was al gedegradeerd, maar niettemin gebrand op een goed resultaat. Het eerste resultaat was in het voordeel voor de uitploeg. Ard van Beek was niet helemaal scherp en werd overrompeld.

Toch was er ondanks de 0-1 weinig reden voor bezorgdheid. Op verschillende borden waren de vooruitzichten goed. En het duurde even, maar die vooruitzichten werden ook stuk voor stuk omgezet in punten. Rick van Loy toonde overtuigend aan dat het dubbele kwaliteitsoffer van zijn tegenstander wat te optimistisch was, Robin Verhoeven combineerde zich naar een fraaie zege en Thomas Kools, die bijna de hele partij met een stuk meer speelde (tegen twee pionnen), bouwde stap voor stap aan een overwinning.

Tussen de bedrijven door moest Alex van Lanen zijn koning omleggen toen hij in een slechte stelling ook nog een stuk wegblunderde. Daar stond goed nieuws van bord 1 tegenover: Pascal Graafmans boekte in een mooie aanvalspartij een knappe zege op de Osse IM Nico Schouten: 4-2.

Lang leek het erop dat Bart Plasmans het beslissende (desnoods halve) punt binnen zou tikken. Maar hij verrekende zich in tijdnood. Gelukkig was Bram van Huijgevoort er nog. Het hele seizoen verloor hij nog geen partij, en dat gebeurde hem ook nu niet. Sterker nog: Bram pakte een vol punt, waarmee het 5-3 werd.

Intussen stond het in Veldhoven 4-3 voor de thuisploeg, zo meldde onze kliklijn ter plaatse. Helaas moest hij er ook bij melden dat die laatste partij er een was met goede Bredase vooruitzichten. En dat bleek: het werd 4-4. Een half puntje te veel voor Baronie. Waar ze in de vorige ronde, tegen EGS, vanuit Goirles perspectief ook al een half puntje te veel scoorden: toen wonnen ze met 4,5-3,5.

Niettemin is 2015-2016 het seizoen geworden met de beste prestatie in de clubgeschiedenis voor EGS 1. Het eerste team is derde geworden in de Promotieklasse, het hoogste niveau van Brabant. En dat met een ploeg waarvan je op basis van de rating zou verwachten dat het tegen degradatie zou moeten strijden. Helemaal mooi is de topscorerslijst van de Promotieklasse. Daarin staat Robin Verhoeven eerste! Hij haalde 7 punten uit 9 partijen. Ook knap: Thomas Kools is nummer drie (6,5 uit 7) en Bram van Huijgevoort zesde (6,5 uit 9).


05 mei 2016 Verslag van Jaap

Bart Plasmans, de nieuwe rapidschaakkampioen.

Bart Plasmans mag zich dit jaar de rapidschaak-kampioen van EGS noemen.

In voorgaande jaren was meestal al ruim voor de laatste van de 15 speelronden duidelijk wie het kampioenschap zou veroveren.En ook dit jaar leek de strijd al na 9 ronden beslist.
Thomas Kools stond met 8½ punten uit 9 wedstrijden riant bovenaan. Alleen Bart en René zouden nog tot zijn eventuele concurenten gerekend kunnen worden. Op de 4e speelavond wist Bart, mede door zijn winstpartij tegen Thomas, de achterstand terug te brengen tot 1 punt. De strijd tussen Thomas en Bart moest dus op de laatste speelavond beslist worden.
Maarten en Sjeng werden als (onvrijwillig) geschut in stelling gebracht. Sjeng snoepte een half puntje van Thomas af en daarmee slonk diens voorsprong op Bart tot een ½ punt.
Voor de laatste ronde zagen beiden het (ook op aanraden van de wedstrijdleider) als hun sportieve plicht om tegen elkaar te spelen. De spanning werd daarmee flink opgevoerd en tot ver in het eindspel was niet duidelijk wie als overwinnaar uit de bus zou komen. De handen werden geschud toen Thomas in zenuw- en tijdnood een stuk dreigde te verliezen.
En daarmee gaat de virtuele beker naar Bart, proficiat!

Eindstand:

    Punten       Punten
1. Bart 11½   13. Erik 4
2. Thomas 11   14. Lex 4
3. Vida 7   15. Alex
4. Henk 6   16. Pieter C.
5. Pascal 6   17. Frank
6. Frans 6   18. Guus 3
7. Rick   19. Pieter vd P.
8. René   20. Rob
9. Maarten 5   21. Ton 2
10. Sjeng 5   22. Bram 1
11. Jaap 5   23. Joep 0
12. Ben 5        

08 mei 2016 Verslag van Alex

Pascal Graafmans alleen op kop in GOK

Wie na een uur of twee spelen in ronde 4 van het GOK naar huis is gegaan, zal het misschien niet geloven. Maar Pascal Graafmans is toch echt de eenzame koploper met 4 uit 4. In de topper tegen Thomas Kools had hij na de opening een pion minder en weinig om op te hopen, tot Pascal ineens de breekzet Ld4 uit de hoge hoed toverde. Met weinig bedenktijd kreeg Thomas de weerlegging in de vorm van een stukoffer niet gevonden en won de meester van de leerling.

Pascal tegen Thomas

Overigens zal degene die na twee uur wegging mogelijk ook moeite hebben om te geloven dat Rick van Loy het punt moest laten aan Alex van Lanen. Ricks stukoffer leverde hem een sterke aanval op, maar zo rond het moment supreme liet Rick even de teugels vieren en kon Alex consolideren en naar een gewonnen stelling afwikkelen.

Minder verrassend waren de andere uitslagen. Maarten de Wit strafte een onhandigheid van Bram van de Vrande in het middenspel af. René van den Bosch hield zijn verdediging knap dicht tegen titelverdediger Rudolf Kat: remise. Ook in de partij tussen Guus Vermeulen en Erik Hamers kwam een puntendeling tot stand, nadat de aanval van Guus niet doorsloeg. Robin Verhoeven versloeg Ben Elswijk.

Uitslagen ronde 4

1 Pascal Graafmans      -  Thomas Kools         1-0   

  2 Rudolf Kat            -  René van den Bosch   ½-½   

  3 Alex van Lanen        -  Rick van Loy         1-0   

  4 Bram van de Vrande    -  Maarten de Wit       0-1   

  5 Guus Vermeulen        -  Erik Hamers          ½-½   

  6 Peter Ansems          -  Jasper Kools         0-1   

  7 Ben Elswijk           -  Robin Verhoeven      0-1   

  8 Eddie Franken         -  Pieter Couwenberg    0-1   

  9 Rob van Esch          -  Frans Brock          0-1   

 10 Herma Timmer          -  Nico Dignum          ½-½

 

Stand

Pos Name                 Gms   W   D   L  Score  B  S   Rtg   TPR  IRtg

  1 Pascal Graafmans       4   4   0   0    4,0  2  2  1933  2348  1916

  2 Alex van Lanen         4   3   0   1    3,0  0  1  1886  1651  1894

  3 Thomas Kools           4   3   0   1    3,0  0 -1  1870  1822  1862

  4 Maarten de Wit         4   3   0   1    3,0  0 -2  1553  1756  1531

  5 Rudolf Kat             4   2   1   1    2,5  0  1  1928  1628  1944

  6 René van den Bosch     4   1   3   0    2,5  0 -1  1522  1894  1485

  7 Jasper Kools           4   2   1   1    2,5  0 -1  1471  1610  1457

  8 Rick van Loy           4   2   0   2    2,0  0 -1  1821  1572  1842

  9 Guus Vermeulen         4   1   2   1    2,0  0  1  1782  1504  1801

10 Robin Verhoeven        4   2   0   2    2,0  0 -1  1731  1403  1752

11 Erik Hamers            4   1   2   1    2,0  0 -1  1612  1512  1616

12 Pieter Couwenberg      4   1   2   1    2,0 -2 -2  1573  1446  1582

13 Bram van de Vrande     4   2   0   2    2,0  0  1  1298  1531  1280

14 Frans Brock            4   2   0   2    2,0  0 -1  1079  1515  1057

15 Peter Ansems           4   1   1   2    1,5  0  1  1385  1380  1387

16 Rob van Esch           4   1   0   3    1,0  0  1  1204  1070  1221

17 Ben Elswijk            4   1   0   3    1,0  0  2  1006  1296  1000

18 Eddie Franken          4   1   0   3    1,0  0  1  1006  1222  1000

19 Nico Dignum            4   0   1   3    0,5  0 -1  1033   974  1048

20 Herma Timmer           4   0   1   3    0,5  0  1   982   842  1000

 

Indeling ronde 5

   1 Alex van Lanen        -  Pascal Graafmans     ..... 

   2 Maarten de Wit        -  Thomas Kools         ..... 

   3 Jasper Kools          -  Rudolf Kat           ..... 

   4 René van den Bosch    -  Rick van Loy         ..... 

   5 Pieter Couwenberg     -  Guus Vermeulen       ..... 

   6 Robin Verhoeven       -  Frans Brock          ..... 

   7 Erik Hamers           -  Bram van de Vrande   ..... 

   8 Rob van Esch          -  Peter Ansems         ..... 

   9 Nico Dignum           -  Ben Elswijk          ..... 

 10 Eddie Franken         -  Herma Timmer         .....      


22 mei 2016 Verslag van Alex

Koploper morst eerste halfje in GOK

De spanning is weer een beetje terug in het GOK. Koploper Pascal Graafmans raakte in de vijfde ronde zijn 100-procentscore kwijt tegen Alex van Lanen. In een vooruitgespeelde partij kwam Pascal met voordeel uit de opening, maar na een kleine onzorgvuldigheid was een iets beter eindspel zijn beste optie. Dat eindspel liep echter uit op een remise.

Zodoende kon een van de twee andere naaste achtervolgers zijn achterstand vrijdagavond verkleinen tot een half punt. En dat lukte Thomas Kools, die het onderlinge duel met Maarten de Wit won. Ook titelverdediger Rudolf Kat schreef een vol punt bij dankzij een zege op Jasper Kools, waardoor hij ook nog kansen houdt op een nieuwe GOK-zege.

Omdat Pascal het al tegen Thomas heeft opgenomen, is het nu aan Rudolf om te proberen de koploper zijn eerste nederlaag toe te brengen. Ondertussen zullen Thomas en Alex in een onderlinge partij allebei voor de winst moeten gaan, om te kunnen profiteren van een mogelijke misstap van Pascal. 

Uitslagen ronde 5:

1 Alex van Lanen - Pascal Graafmans ½-½

2 Maarten de Wit - Thomas Kools 0-1

3 Jasper Kools - Rudolf Kat 0-1

4 René van den Bosch - Rick van Loy 0-1

5 Pieter Couwenberg - Guus Vermeulen 1-0

6 Robin Verhoeven - Frans Brock 1-0

7 Erik Hamers - Bram van de Vrande ½-½

8 Rob van Esch - Peter Ansems 0-1

9 Nico Dignum - Ben Elswijk 0-1

10 Eddie Franken - Herma Timmer 0-1

 

De stand na 5 ronden:

 Pos Name Gms W D L Score B S Rtg TPR IRtg

1 Pascal Graafmans 5 4 1 0 4,5 1 -1 1933 1999 1916

2 Thomas Kools 5 4 0 1 4,0 -1 -2 1873 1852 1862

3 Rudolf Kat 5 3 1 1 3,5 -1 -1 1929 1670 1944

4 Alex van Lanen 5 3 1 1 3,5 1 2 1887 1699 1894

5 Rick van Loy 5 3 0 2 3,0 -1 -2 1823 1625 1842

6 Robin Verhoeven 5 3 0 2 3,0 1 1 1731 1404 1752

7 Pieter Couwenberg 5 2 2 1 3,0 -1 1 1588 1587 1582

8 Maarten de Wit 5 3 0 2 3,0 1 1 1550 1695 1531

9 Erik Hamers 5 1 3 1 2,5 1 1 1604 1466 1616

10 René van den Bosch 5 1 3 1 2,5 1 1 1520 1813 1485

11 Jasper Kools 5 2 1 2 2,5 1 1 1470 1606 1457

12 Peter Ansems 5 2 1 2 2,5 -1 -1 1391 1419 1387

13 Bram van de Vrande 5 2 1 2 2,5 -1 -1 1305 1548 1280

14 Guus Vermeulen 5 1 2 2 2,0 -1 -1 1767 1449 1801

15 Frans Brock 5 2 0 3 2,0 -1 -2 1079 1492 1057

16 Ben Elswijk 5 2 0 3 2,0 -1 -1 1018 1329 1000

17 Herma Timmer 5 1 1 3 1,5 -1 -1 992 997 1000

18 Rob van Esch 5 1 0 4 1,0 1 2 1198 1046 1221

19 Eddie Franken 5 1 0 4 1,0 1 2 996 1090 1000

20 Nico Dignum 5 0 1 4 0,5 1 1 1021 868 1048

 

Indeling ronde 6, vrijdag 3 juni:

1 Rudolf Kat - Pascal Graafmans .....

2 Thomas Kools - Alex van Lanen .....

3 Rick van Loy - Robin Verhoeven .....

4 Pieter Couwenberg - Maarten de Wit .....

5 Peter Ansems - René van den Bosch .....

6 Bram van de Vrande - Jasper Kools .....

7 Ben Elswijk - Erik Hamers .....

8 Guus Vermeulen - Herma Timmer .....

9 Frans Brock - Eddie Franken .....

10 Nico Dignum - Rob van Esch .....


29 mei 2016 Verslag van Alex

Pieken en dalen bij Brabantse kampioenschap

De zeskoppige delegatie van EGS die dit weekend in Eindhoven meestreed om het Brabants Kampioenschap, laat zich opdelen in twee kampen. Drie spelers die met tevredenheid terug zullen kijken en drie waarvoor dat in veel mindere mate opgaat.

Bart Plasmans en Robin Verhoeven boekten beiden een mooie ratingwinst met hun prestaties in de A-groep. Bart streed tot op het eind mee om de ratingprijs voor spelers onder de 1900, maar had de pech dat hij in de slotronde aan Joep Nabuurs (2312) werd gekoppeld. Dat bleek een burg te ver; Bart finishte op 3 uit 6. Robin kwam tot een halfje minder tegen sterke tegenstand. In de B-groep mag René van den Bosch ook tevreden zijn met 3,5 uit 6 en een TPR van 1699, zeker gezien zijn slechte start met twee nederlagen.

Minder imponerend waren de scores van Maarten de Wit en Nico Dignum in de B en Alex van Lanen in de A. Alex beleefde (na een bye op vrijdag) een desastreuze zaterdag met drie nullen. Op zondag wist hij zich nog enigszins te herstellen met twee zeges op andere schakers uit de onderste regionen van de ranglijst: 2,5 uit 6. Maarten had het lastig met de cocktail van 12-jarige talentjes en iets oudere rising stars uit Oisterwijk en Tilburg en kwam niet verder dan 2 punten. Nico kreeg een hele serie nullen te slikken, maar zijn volhardendheid betaalde zich uit in de laatste ronde, toen hij alsnog zijn eerste partij won (met een bye maakt dat 1,5 uit 6).

Alle scores van het door WLC georganiseerde toernooi vind je hier


30 mei 2016 Verslag van Jaap

Pascal Graafmans wint de snelschaakcompetitie

In groep 1 was deze laatste avond volop spanning en sensatie. Bart verspeelde zijn koppositie aan een taaie Pascal, die voor ieder puntje knokte.

  

De eindstand:

 

    punten     punten
1 Pascal 680 8 Erik 358
2 Bart 587 9 Jaap 343
3 Frank 539 10 Rob 342
4 Alex 530 11 Vida 323
5 René 469 12 Frans 280
6 Maarten 420 13 Pieter vdP 256
7 Sjeng 384 14 Ben 137

04 juni 2016 Verslag van Alex

GOK blijft tot het eind toe spannend

De twee koplopers in het GOK maakten in de voorlaatste ronde geen fout. Dus valt in de slotronde de beslissing: wordt Pascal Graafmans de winnaar van het dertiende Goirles Open? Of toch Thomas Kools? Pascal gaat met een half punt voorsprong de laatste ronde in. Hij versloeg in een vooruitgespeelde partij in ronde 6 titelverdediger Rudolf Kat na een knappe aanvalspartij met zwart. Thomas wist dus vrijdag dat hij moest winnen van Alex van Lanen om gelijke tred te houden. En in een spannende partij bleek Thomas in de beslissende fase scherper en handiger en dus de verdiende winnaar.

Zo komt Pascal op 5,5 uit 6 (remise tegen Alex), Thomas heeft 5 punten (alleen verloren van Pascal). Bijrollen in de de ontknoping van het GOK zijn voor Rick van Loy en Pieter Couwenberg. Zij spelen op vrijdag 17 juni tegen respectievelijk Pascal en Thomas. Rick en Pieter delen momenteel de derde plaats met 4 punten. Rick won in een gecompliceerd toreneindspel van Robin Verhoeven. Pieter brak met een fraai offer op f7 de stelling van Maarten de Wit open en toen die ook nog zijn dame op een verkeerd veld zette, was Pieter er als de kippen bij om daarvan te profiteren.

Alle uitslagen en de stand na ronde 6 zijn hier te bekijken.

De laatste ronde wordt gespeeld op vrijdag 17 juni. De indeling:

1 Pascal Graafmans - Rick van Loy .....
2 Thomas Kools - Pieter Couwenberg .....
3 Erik Hamers - Rudolf Kat  .....
4 Alex van Lanen - Bram van de Vrande .....
5 Robin Verhoeven - Guus Vermeulen .....
6 Maarten de Wit - Peter Ansems .....
7 René van den Bosch - Frans Brock .....
8 Jasper Kools - Nico Dignum .....
9 Herma Timmer - Rob van Esch .....
10 Eddie Franken - Eddie Franken .....

05 juni 2016 Verslag van Alex

Een weekje Regio, altijd spannend

Lars wint veel en Pieter van der Pluijm komt tot scoren!

De week na Pinksteren was een druk weekje in de Regio: eerst was er op dinsdag de simultaan van Lars Vereggen (Chaam), op zaterdag was er het jubileumtoernooi van Caïssa in Rijen.

Op 17 mei was er de jaarlijkse simultaanavond in het Hof van Holland. Dit jaar was Lars Vereggen. jeugdtalent uit Chaam, degene die zou laten zien waar Abraham de korte rokade uitvoert. Aangezien de avond een gecombineerde organisatie inhield met En Passant uit Chaam, Caïssa uit Rijen en De Wilde dame uit Goirle werd er op een grote opkomst gerekend. Met 25 man zat het Hof van Holland nokkie-nokkie.

Alvorens aan de simultaan te beginnen werd eerst de beker aan de winnaar van de Regiocompetitie seizoen 2015-2016 overhandigd. Ronald Kloeg van DWD en competitiecoördinator liet zich deze kans niet ontnemen en Guust van der Steen, voorzitter van En Passant, nam opnieuw dankbaar de beker in ontvangst.

Vervolgens mocht Lars vele rondjes lopen voor de borden om de goede zetten van de 25 tegenstanders te beantwoorden met minstens even goede zetten. Zoals dat dan gaat bij een simultaan duurde het even, maar toen vielen de slachtoffers bij bosjes. Maar niet iedereen boog het hoofd. Guus Vermeulen (stukkenjagers) en Simon den Hengst (En Passant) wisten zowaar te winnen, en Guust van der Steen (gesterkt door de aanwezigheid van de beker naast zijn bord) wist Lars op remise te houden. Vermeldenswaard is het verzet van Nico Dignum, als enige EGS-er had hij op enig moment zicht op een resultaat; helaas was de klasse van Lars uiteindelijk ook hem teveel  Kortom een geslaagde avond, mede door de vele spelers van andere verenigingen, hoe je het ook bekijkt!

Zwitsers in Rijen

Op zaterdag 21 mei was het jubileumtoernooi van Caïssa in/uit Rijen. Het 75-jarig bestaan werd gevierd in de raadszaal met een 7 rondig rapidtoernooi. Zes EGS-ers hadden zich ingeschreven: Bram van Huijgevoort, Rick, René en Maarten werden in de A poule ingedeeld en Rob en Pieter van der Pluijm in de B poule. De wethouder van sport deed de eerste zet en het toernooi ging met 32 deelnemers van start. Caïssa had tussendoor ook goed gezorgd voor de inwendige schaker, zodat er in de loop van het toernooi nergens een dip in stemming en spel te bespeuren was.

Toen aan het einde van de 7 rondes de spreekwoordelijke rook was opgetrokken, bleek dat Pieter een puike prestatie had neergezet op zijn eerste toernooi: tweede(s) met een score van 5 uit 7 in de B poule! Enigszins verbaasd over zijn eigen prestatie nam hij de felicitaties en prijs in ontvangst van Caïssa voorzitter Dick Carol. Rob werd vijfde in de B poule met een knappe 4,5 uit 7.

In de A poule werd het een EGS onderonsje aan de top. Uiteindelijk was het Rick die het meeste drijfvermogen had en ongedeeld eerste werd met 6,5 uit 7, direct gevolgd door Bram met 6 uit 7. René en Maarten scoorden beide 3 punten in een poule waar 8 van de 15 spelers regelmatige Regiocompetitiespelers zijn.

Kortom, waarom zou je zaken van ver halen als er ook in de directe omgeving veel te doen is met vaak meer dan teveel gezelligheid?


18 juni 2016 Verslag van Alex

Thomas Kools wint GOK 2016

Na een ontknoping in twee delen is Thomas Kools winnaar geworden van het GOK in 2016. Na verschillende tweede plaatsen en een gedeelde zege in 2014 is dit de eerste keer dat Thomas het open Goirlese kampioenschap wint zonder die titel te moeten delen.

Pascal Graafmans ging als koploper de laatste ronde in, met een half puntje voorsprong op Thomas. Maar Pascal moest het wel opnemen tegen Rick van Loy, die hem in de interne competitie ook al een paar keer de baas was geweest. Remise was genoeg geweest om in ieder geval gelijk te eindigen met Thomas en de druk bij hem te leggen. Maar wie Pascal kent, weet dat op remise spelen niet zijn stijl is. Dat gebeurde dus ook niet. Pascal koos een messcherpe variant maar maakte ergens onderweg een foutje en liep daarmee in datzelfde mes. Tegenstribbelen was er niet lang meer bij.

Daarmee kwam de bal op de helft van Thomas te liggen. Vrijdagavond speelde hij tegen Pieter Couwenberg. Remise was, gezien het resultaat, genoeg om gelijk te eindigen met Pascal. Winst zou betekenen dat Thomas over Pascal heen zou wippen. Na een misser van Pieter in het vroege middenspel was de partij vanuit het niets bijna onmiddellijk beslist in het voordeel van Thomas. Toernooiwinst voor hem dus, met 6 uit 7.

Rick is met zijn zege op Pascal (5,5 punt) derde geëindigd met 5 punten. Rudolf Kat en Alex van Lanen delen de vierde stek met 4,5 uit 7. Alle uitslagen en de eindstand na ronde 7  zijn hier te bekijken.

 


19 juni 2016 Verslag van Alex

Maarten en Rick in actie in Hilversum

In de aanloop naar ons eigen weekendtoernooi zijn de EGS-ers her en der in het land te vinden op andere toernooien. Dit weekend was het in Hilversum te doen. Maarten de Wit en Rick van Loy togen naar de mediastad om zes potjes te spelen in het HSG Open.

Ze kwamen daarbij tot zes punten. Bij mekaar opgeteld, dat wel. Rick sprokkelde in de sterke A-groep 2 punten en een TPR van net iets boven zijn rating. In de C-poule vol jong talent kwam Maarten na een valse start in ronde 1 tot een subtop-klassering met 4 uit 6. Alle scores kun je hier bekijken.


23 juni 2016 Verslag van Alex

Rick van Loy slaat dubbelslag in bekerfinale

Dubbel feest voor Rick van Loy. Met een zege op Alex van Lanen heeft hij dinsdagavond de EGS-beker in de wacht gesleept. En omdat de bekerfinale werd gespeeld op de laatste speelronde van de interne competitie, is nu ook officieel geworden wat er al een tijdje aan zat te komen: Rick is ook clubkampioen geworden van het seizoen 2015-2016.

De bekerfinale was een strijd met vanuit de opening een licht voordeeltje voor de met zwart spelende Rick. Alex moest alle zeilen bijzetten om in de partij te blijven. Achteraf blijkt dat behoorlijk goed gelukt te zijn, maar het kostte wel veel tijd. Dat bleek uiteindelijk de beslissende factor. In een stelling met licht voordeel voor Alex ging hij, ondanks de extra vijftien seconden per zet, door zijn vlag.

De ontknoping van de competitie in zijn geheel was minder een kwestie van 'spannend tot het laatste moment'. Al snel scheidde een viertal zich af van de rest van het veld: Rick, Alex, Pascal Graafmans en Bart Plasmans. Al vroeg in 2016 werd duidelijk dat de achterstand van Pascal en Bart wel erg groot aan het worden was, al wist Bart nog wel Rick zijn enige nederlaag van het seizoen te bezorgen.

Alex wist langer in de slipstream van de koploper te blijven, hun twee onderlinge partijen (voor de bekerfinale) eindigden beide in remise. Maar na een nederlaag tegen Jaap Touw had Alex, omgerekend, toch al gauw anderhalf punt achterstand en moest hij hopen op een misstap van Rick. Die kwam niet, waarmee Rick de verdiende kampioen is geworden. Het derde plekje op het podium ging uiteindelijk naar Pascal, titelverdediger Bart werd vierde.

De best of the rest werd Erik Hamers. Dankzij een zege in de slotronde wipte hij nog over Henk van Griethuijsen heen. Sjeng Houben, zevende, won in zekere zin ook een prijs: hij speelde de meeste partijen (24) van iedereen. Knap is ook de tiende plek van Bram van de Vrande, die daarmee nog maar eens laat zien wat alle EGS-ers al weten: dat zijn rating van 1309 absoluut niet in lijn is met zijn speelsterkte.

Eindstand interne competitie 2015-2016:

1 Rick van Loy 592,67 
2 Alex van Lanen 516,00 
3 Pascal Graafmans 464,50 
4 Bart Plasmans 457,67 
5 Eric Hamers 316,00 
6 Henk van Griethuijsen 310,50 
7 Sjeng Houben 302,33 
8 Jaap Touw 282,17 
9 Maarten de Wit 277,00 
10 Bram van de Vrande 256,50 
11 Rob van Esch 247,83 
12 René van den Bosch 244,00
13 Jasper Kools 230,33 
14 Nico Dignum 216,00 
15 Pieter Couwenberg 196,50
16 Frans Leijtens 190,33 
17 Thomas Kools 182,00 
18 Simon de Knegt 169,50 
19 Pieter van der Pluijm 147,17 
20 Ben Elswijk 106,00 
21 Frank Swagemakers 106,00 
22 Ton Krugers 101,17
23 Lex Brekelmans 88,67
24 Joep van den Broek 45,00
25 Vida Kokotovic 18,33 


27 juni 2016 Verslag van Alex

GOK sluit af met een winnende Jan Douwes bij het snelschaak

Het Goirles Open Kampioenschap is inmiddels afgerond en de eindwinnaar heeft zijn naam vereeuwigd gekregen op de befaamde wisselbokaal. Buiten toernooiwinnaar Thomas Kools waren er nog negen andere schakers die de handschoen oppakten en deelnamen aan het traditionele afsluitende snelschaaktoernooi van EGS.

Op het voor sommigen moordende en voor andere ontspannende tempo (met het bullettoernooi (2 minuten pp) van SG KING nog enigszins in de benen), werd een halve competitie afgewerkt. Dat snelschaken een grillige bezigheid is werd tijdens het toernooi weer duidelijk, met verrassende uitslagen en verrassende openingen. Er is één ding wat misschien niet als verrassing wordt gezien en dat is de uiteindelijke winnaar.

Jan Douwes legde op niet mis te verstane wijze en niet voor de eerste keer beslag op de snelschaaktitel. Lang ging Jan nek aan nek met Robin Verhoeven, die uiteindelijk nummer drie zou worden, maar toen Robin tegen het einde al een paar steekjes had laten vallen, won Jan in de achtste ronde de onderlinge confrontatie ook nog. Hierdoor was Rick van Loy, die al een tijd in de slipstream van de eerdergenoemde twee volgde, in staat om nog over Robin heen te gaan op de ranglijst.

Hiermee is het podium bekend, de kous af en het toernooi afgerond. Rest er alleen nog even vermelding te maken van het schaakdebuut in een officiële partij van jeugdspeler Thijs Spapens, die met Jasper Kools (overigens niet tegelijk spelend) halverwege de avond een paar van de partijen van Pieter Couwenberg mochten waarnemen. Leuk om te zien dat hij als lid van de wat oudere jeugd met Jasper toch zijn weg naar het Hof van Holland weet te vinden.  Rick nogmaals bedankt voor de organisatie dit jaar en tot de volgende editie van het GOK.

Eindstand Goirles Open Snelschaakkampioenschap:

1.       Jan Douwes                      9

2.       Rick van Loy                      7

3.       Robin Verhoeven           6.5

4.       Ard van Beek                    4.5

5.       Bart Plasmans                   4.0

6.       Guus Vermeulen            3.5 (11.75 SB punten)

7.       Thomas Kools                   3.5 (11.25 SB punten)

8.       Erik Hamers                       3.0

9.       Bram van de Vrande     2.0 (6.5 SB punten)

10.   Pieter Couwenberg       2.0 (6.5 SB punten)


03 juli 2016 Verslag van Alex

Snelschaakequipe EGS in actie in Veldhoven

Net tussen het afsluiten van alle toernooien en competities in en het aanbreken van de komkommertijd (op schaakgebied althans), werd er door de jonge garde van EGS nog even een snelschaaktoenooi afgewerkt. Het teamkampioenschap snelschaken van de NBSB in Veldhoven werd namens EGS en met EGS-shirt onveilig gemaakt door (in volgorde van bord waarop ze verschenen): Thomas Kools, Jasper van Dalen, Robin Verhoeven en Bram van de Vrande.

Nouja, er was ook nog een andere EGS’er in schaapskleren in de gedaante van Ard van Beek, die met Het Zwarte Schaap toernooiwinnaar wist te worden. De jeugdige equipe van EGS liet, ondanks het feit dat ze op basis van rating een van de laagvliegers was van het toernooi, zich niet als mak vee naar de slachtbank leiden. Verscheidene ratingsgewijs betere teams werden gevloerd en en passant werd er ook nog een 2100+ speler verslagen door Robin.

Er werd geen enkele keer met 4-0 verloren, ook al werd er tegen teams gespeeld waartegen je dat misschien wel zou verwachten. Wat dit op het eind opleverde was een degelijke 21ste plaats met scores waar alle spelers wel tevreden mee waren, hoewel er toch her en der het gevoel was dat er wel meer in had gezeten; maarja, wanneer heb je dat niet met dit spel? Robin deed het procentueel het best met 6 uit 11, Jasper en Thomas noteerden allebei 5.5 uit 11 en Bram wist 4 punten bij elkaar te schaken. Al met al kan er gesproken worden van een geslaagd toernooi.


09 juli 2016 Verslag van Alex

EGS is TUSK weer de baas

De jaarlijkse vriendschappelijke wedstrijd tegen de (koninklijke) Turnhoutse Schaakclub werd op 1 juli bij Hof van Holland gespeeld. Een vriendschappelijke wedstrijd met veel historie, omdat de eerste wedstrijd tussen de twee teams 81 jaar geleden werd gespeeld.

Het was  de avond waarop het Belgische voetbalteam geschiedenis kon schrijven door via Wales de halve finale van het EK voetbal te bereiken.  Helaas werd het in Lille 3-1 voor de Welshmen.

In Hof van Holland kwam teamleider Henk Renders slecht uit de opening en moest als eerste zijn partij opgeven tegen Peter Hoskens.  De spelers uit Turnhout speelden goed aan de eerste borden  waar 3,5 – 3,5 werd gescoord. Maarten de Wit moest zijn koning ook neerleggen. Aan het eerste bord ontspon zich een zware strijd tussen Bram van Huijgevoort en Yves Demont.  Uiteindelijk won Bram. Op het tweede bord werd de langste partij gespeeld. Rick van Loy, de laatste weken goed in vorm, won van Arthur Kuszelewski, clubkampioen van TUSK.  Remises aan de eerste borden waren er voor Jasper van Dalen, Cas Overzier en Pieter Couwenberg.

Op de borden acht tot en met dertien werd het verschil voor EGS gemaakt: 5,5 tegen 0,5. De Nederbelgen Houben en Ansems deden hun sportieve plicht. Winst derhalve voor  Ruud Licht, Jasper Kools, Bram van de Vrande, Rob van Esch en Frans Brock, Ton Krugers tenslotte kwam met Emily Vekemans een remise overeen.  EGS won uiteindelijk met 9-4.

Borduitslagen

Bram van Huijgevoort   -              Yves Demont                                                   1 - 0

Rick van Loy                       -              Arthur Kuszelewski                                       1 - 0

Jasper van Dalen             -             Erik van Bladel                                                 ½ - ½

Cas Overzier                      -              Guy Broeckx                                                     ½ - ½

Maarte nde Wit-             -              Mehdi Kademali                                             0 - 1

Henk Renders                  -              Fred Hoskes                                                     0--1

Pieter Couwenberg        -              Arne Dolhaiz                                                     ½ - ½

Ruud Licht          `               -              Sjeng Houben                                                  1 -0

Jasper Kools                      -              Peter Ansems                                                  1 - 0

Bram v.d. Vrande            -              Peter Wouters                                                1 - 0

Rob van Esch                     -              Dusty Bracke                                                    1 - 0

Ton Krugers                       -              Emily Vekemans                                             ½ - ½

Frans Brock                        -              Bert Ten Haaf                                  1 – 0


17 juli 2016 Verslag van Alex

Nederlands jeugdkampioen Hing Ting Lai naar GWK

De tweevoudig Nederlands jeugdkampioen Hing Ting Lai is in het laatste weekend van augustus aan het werk te zien in Goirle. Hij strijdt mee om in het Goirles Weekend Kampioenschap (GWK). Hing Ting was recent nog succesvol in de regio, toen hij het NK Lightning Chess op zijn naam schreef (zoals is te zien op de bijgaande foto die we schaamteloos van de site van onze Tilburgse vrienden hebben geleend). Hij staat ondanks zijn jonge leeftijd te boek als een van de beste snelschakers van Nederland, maar staat ook in lange partijen zijn mannetje getuige zijn FM-titel en fide-rating van 2416.

Natuurlijk is Hing Ting favoriet voor de toernooizege, maar die zal hij zeker niet cadeau krijgen. Op de voorlopige deelnemerslijst prijkt zijn naam zelfs niet als eerste, omdat Mark Haast (Stukkenjagers) een hogere KNSB-rating heeft. Alle inschrijvingen en alle andere informatie over de derde editie van het zomertoernooi van EGS is hier te vinden. Wie wil daar nu niet bij zijn? Dus schrijf je snel in via ons online formulier!